Slovenija
41 ogledov

Nov statut, nov nadzorni odbor?

Žurnal24 main
V Občini Ivančna Gorica je predsednik nadzornega odbora občine Cvetko Zupančič. Če bodo potrjene za zdaj pripravljene spremembe osnutka statuta, funkcije ne bo več mogel opravljati.

Cvetko Zupančič (predsednik), Stojan Zorzenone, Magdalena Urbančič, Anton Černivec in Andrej Mirtič sestavljajo nov nadzorni odbor Občine Ivančna Gorica. A če bodo potrjene spremembe, predvidene v osnutku statuta, funkcije ne bosta mogla opravljati vsaj Zupančič in Černivec.

Župan Dušan Strnad nam je glede spreminjanja statuta dejal: "Pričakujem,da ga bomo sprejeli do poletja. Kaj bo sprejeto, je težko reči – to je osnutek. Osnovne stvari zakona o lokalni samoupravi se morajo odražati tudi v statutu." Zaradi sprememb na zakonodajnem področju je namreč besedilo veljavnega Statuta Občine Ivančna Gorica iz leta 2004 v nekaterih členih neusklajeno z zdaj veljavno zakonodajo, pojasnjujejo v obrazložitvi k osnutku.

V uredništvo smo prejeli osnutek gradiva, za katerega na Občini Ivančna Gorica sicer pravijo, da se "bo spreminjalo in dopolnjevalo s pripombami tako predlagatelja (župana) kot ostalih delovnih teles, komisije za statutarno-pravna vprašanja, odbora za gospodarstvo, odbora za kmetijstvo, odbora za družbene dejavnosti, nadzornega odbora. To gradivo še ni bilo obravnavano na seji občinskega sveta, niti ne na delovnih telesih občinskega sveta, zato se šteje kot interno gradivo svetnikov občinskega sveta in nima statusa uradnega gradiva."

Problematična VI. stopnja izobrazbe
A za zdaj predvidene spremembe samo na področju nadzornih odborov določajo (39. člen), da bodo člani morali imeti najmanj VI. stopnjo strokone izobrazbe in izkušnje s finančno-računovodskega ali pravnega področja. In tu se utegne zaplesti že samo pri predsedniku, ki ima končano poklicno šofersko šolo. Po teh določbah pogojev ne bi izpolnjeval niti Anton Černivec (NSi), ki je, kot so nam povedali v stranki, po izobrazbi trgovec.

Veljavni statut si lahko ogledate na tej povezavi; osnutek pripravljenih sprememb v novem statutu pa tukaj.

Kmetovalec postal šofer in svetnik
O Zupančiču (član stranke SLS, sicer pa tudi nekdanji državni svetnik) denimo na spletni strani Državnega sveta najdemo zapis: "Osnovno šolo je obiskoval v Višnji Gori. Končal je poklicno šofersko šolo, vendar tega dela nikoli ni opravljal, ker je vseskozi delal na kmetiji." Iz nadaljnje predstavitve nekdanjega državnega svetnika ni razvidno, da bi imel zahtevane izkušnje s finančno-računovodskega ali pravnega področja: "Novembra 2002 je bil prvič izvoljen v Državni svet Republike Slovenije, kot predstavnik kmetov. Ker že vse življenje dela na kmetiji, mu je ta problematika poznana v vseh razsežnostih."

A o tem sam pravi: "Jaz imam teh izkušenj veliko, konec koncev sem bil štiri leta v nadzornem odboru KGZS, predsednik sveta Kmetijskega zavoda Ljubljana, osem let sem bil v upravnem odboru kmetijsko-gozdarsko zbornice. Kar se tiče bilanc in zaključnih računov, to kar poznam."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.