Slovenija
13 ogledov

Nov val odpuščanj?

Bazenski kompleks v Kopru. Nataša Čepar
Primorje. Po enem izmed scenarijev naj bi do konca leta odpustili 120 zaposlenih.

Po zdaj znanih podatkih bodo oktobra odpustili še 19 ljudi; to je tretji val odpuščanj letos. Ali je to dokončna številka, žal ne vemo,” je povedal Ilija Vukoje, sindikalni predstavnik v Primorju. Več naj bi bilo znanega v prihodnjih tednih, po zaključku revizije poslovanja Primorja, ki jo opravlja svetovalna družba Pricewaterhouse Coopers.

Po enem izmed scenarijev naj bi do konca leta odpustili 120 zaposlenih, a Vukoje o številkah ni želel govoriti. Od odpuščenih delavcev se jih je nekaj že odločilo za tožbe, ki jih v teh dneh obravnavajo na koprskem sodišču. V Primorju o odpuščanjih pravijo le, da se bodo prilagajali razmeram na trgu.

Zamik plač v dveh podjetjih

Zaposleni za zdaj večinoma ne občutijo težav družbe, saj redno prejemajo plače. Zamik dela plače je le pri dveh Primorjevih podjetjih, mariborskem Stavbarju IGM in ljubljanskem Gradisu GP,” dodaja Damjan Volf, predstavnik Obalne sindikalne organizacije – KS 90. Z vodstvom Primorja se pogajajo o novi podjetniški kolektivni pogodbi. Zaposlenim so znižali regres in povečali število obrokov za izplačilo, zmanjšal se je tudi dodatek na delovno dobo in plačilo za delo v tujini.

Zanikajo izgube poslov

Po neuradnih informacijah naj bi imelo Primorje težave s pridobivanjem garancij za posle v tujini – trenutno naj bi bila ogrožena posla v Srbiji ter Bosni in Hercegovini (v skupni vrednosti približno sto milijonov evrov), a v družbi to zanikajo. Na plačilo že nekaj mesecev še vedno čakajo tudi Primorjevi podizvajalci, je potrdil Karl Filipčič, eden od njihovih večjih pooblaščencev, ki jih zastopa približno 50.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.