Slovenija
5205 ogledov

Nova donacija Katarja, gradnja džamije se nadaljuje

džamija Saša Despot
Katar doniral dodatnih 11 milijonov evrov za izgradnjo islamskega kulturnega centra.

Dobro leto in pol potem, ko je v Islamski skupnosti (IS) v Sloveniji zmanjkalo denarja za dokončanje projekta Islamski kulturni center za Bežigradom v Ljubljani, se gradnja prve džamije v Sloveniji nadaljuje.

"Islamska skupnost je prejela donacijo nekaj manj kot 11 milijonov evrov. Donacija bo zadostovala za dokončanje izgradnje objekta brez opreme. Za opremo bo potrebno zagotoviti sredstva v višini 2,4 milijona evrov," pojasnjuje Nevzet Porić, glavni tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji. 

džamija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Gradnjo financira Katar

Prva faza gradnje džamije, v kateri so izdelali tudi jekleno konstrukcijo, je bila zaključena v začetku lanskega leta. Katar je v prvi fazi doniral 15 milijonov evrov.
Tako kot prvo fazo gradnje Islamskega kulturnega centra, bo tudi nadaljevanje gradnje financirala država Katar, od katere je IS Slovenije zdaj pridobila dodatnih 10,8 milijona evrov. Katar je tako za izgradnjo džamije v Sloveniji doslej namenil 25,8 milijona evrov. Verniki v Sloveniji so prispevali skoraj štiri milijone, približno toliko tudi Bošnjaki iz drugih držav.

"Katar nima nobenih pogojev"

"Katar glede financiranja gradnje džamije nima nobenih pogojev. V islamu je cenjeno, če nekdo naredi dobro delo, ki služi svojemu namenu, v imenu boga. Nikoli ne bi sprejeli pogojevane donacije. Katarci nimajo nikakršnih pogojev, pomagajo predvsem, ker je to dobro delo, ki ga bog zelo ceni. Mi tukaj ne vidimo nobenih težav," je v intervjuju za Žurnal24 sredi marca letos pojasnil glavni tajnik IS v Sloveniji Nevzet Porić.

Kot pravi Porić, se bodo v Islamski skupnosti potrudili, da bi njihovi verniki v džamiji molili prihodnjo jesen.

džamija | Avtor: Saša Despot Saša Despot