Slovenija
39 ogledov

Nova Gorica – najbolj varno mesto v državi

Žurnal24 main
Nova Gorica spada med najvarnejša mesta v Sloveniji, je prepričan direktor tamkajšnje policijske uprave Alojzij Mohar.

V letu 2007 se je na severnem Primorskem sicer nekoliko povečalo število kaznivih dejanj, ki so tudi slabše preiskana, a je zato na cestah ugasnilo precej manj življenj kot leto prej.

Novogoriški policisti so v letu 2007 večinoma dosegli vse zadane cilje, menijo v vodstvu Policijske uprave (PU) Nova Gorica, ki je danes predstavilo rezultate lanskega dela. Zabeležili so 2526 kaznivih dejanj, kar je dva odstotka več kot leto prej, od katerih so jih preiskali slabo polovico. Preiskanost je sicer nižja kot leta 2006, a so uspešno preiskana vsa hujša kazniva dejanja, je poudaril direktor PU Nova Gorica Alojzij Mohar.

Več ponarejanja denarja
Med vzroki za slabšo preiskanost je izpostavil kar za tretjino več kaznivih dejanj ponarejanja denarja, kar predstavlja prek 12 odstotkov tovrstnih kaznivih dejanj v Sloveniji. Omenil je še za četrtino manj obravnavanega gospodarskega kriminala in organizirane kriminalitete. Po njegovih besedah skoraj za polovico več obravnavanih kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog kaže, da uspešno delujejo tudi v tem segmentu. Na področju javnega reda in miru, kjer so lani zabeležili za desetino več kršitev, je stanje stabilno, čeprav se je število kršitev glede nasilja v družini povečalo s 127 na 173.

Na novinarsko vprašanje, kako ocenjuje delo policije, glede na to, da naj bi v bližini novogoriških vrtcev in šol samo letos našli okoli 70 igel, je Mohar dejal, da svoje delo opravljajo kakovostno in učinkovito, a ne morejo opravljati "stražarske službe".

Statistika najboljša v cestnem prometu
Na PU Nova Gorica so izjemno zadovoljni s statistiko v cestnem prometu, je poudaril Mohar. Leta 2007 so zabeležili 19.395 cestnoprometnih kršitev in 1271 prometnih nesreč, v katerih je ugasnilo sedem življenj (predlani 19). Te statistike se v zadnjih letih izboljšujejo, a še vedno je zaskrbljujoč več kot 12-odstotni delež vinjenih povzročiteljev prometnih nesreč.

Po podatkih policije se je na severnem Primorskem tudi lani nadaljeval trend upadanja ilegalnih migracij. Število ilegalnih prehodov meje se je zmanjšalo za 11 odstotkov, tudi po vstopu Slovenije v schengen. Na operativno-komunikacijskem centru so policisti zabeležili 33.128 klicev, posredovali pa so 8251-krat, kar je 13-odstotni porast glede na leto prej. Zoper delo policistov so prejeli 19 pritožb.

Sicer pa je na PU Nova Gorica trenutno zaposlenih 344, kar je za 32 manj, kot jih predvideva akt o sistematizaciji. Nekaj dopolnitev predvidevajo še letos, a policijsko delo zaradi tega ne trpi, saj naloge izvajajo po prioritetah, je zagotovil Mohar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.