Slovenija
102 ogledov

Nova Gorica: “Založili” oporoke pokojnikov

slovenija 24.09.2007, sodstvo, sodna dvorana, kladivo, sodniki, sodisce, foto: I iStockphoto
Med letoma 1990 in 2015 so na novogoriškem okrajnem sodišču prejeli 43 oporok, ki jih ob uvedbi zapuščinskega postopka niso razglasili.

“Na okrajnem sodišču smo imenovali komisijo, ki je pregledala vse deponirane oporoke in odprla ter razglasila deponirane oporoke v primerih, ko je bilo dedovanje po zapustniku že izvršeno,” je za Primorske novice povedal Samo Turel, direktor okrožnega sodišča v Novi Gorici.

O ugotovitvah so obvestili koprsko višje sodišče ter vrhovno sodišče.

Turel pojasnjuje, da so nepravilnosti odkrili, ko je javna uslužbenka, ki je na novo prevzela zapuščinske zadeve, pregledovala deponirane oporoke in med njimi našla tudi take, pri katerih je oporočitelj že umrl, sodišče pa je še vedno hranilo zaprto oporoko.

Zapustnik je dal pomanjkljive podatke 

Do napak je po navedbah sodišča prišlo zaradi pomanjkljivih podatkov zapustnika, ki jih je dal ob deponiranju oporoke in sprememb bivališča.

V sedmih primerih je bila oporočna volja zapustnika drugačna od izvedenega dedovanja, zato je sodišče nedavno tem strankam poslalo pisno obvestilo o napaki, poročajo Primorske novice.

“V preostalih primerih pa je šlo za drugačne situacije. Izvedeno dedovanje je bilo identično zapustnikovemu oporočnemu razpolaganju, ali pa so dediči na zapuščinsko obravnavo prinesli izvod iste (identične) oporoke, ki je bila pri dedovanju upoštevana. Zgodilo se je tudi, da je zapustnik izdelal kasnejšo oporoko, s katero je prejšnjo preklical, ali pa je oporočni dedič umrl pred zapustnikom, ali je zapustnik s premoženjem razpolagal za časa življenja s pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali na drug način, tako da premoženja ni bilo več v zapuščinski masi,” je za Primorske novice še povedal Samo Turel.

Kolikšna je škoda, ki je nastala zaradi napak, ne znajo ovrednotiti, češ da je razplet odvisen od dedičev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.