Slovenija
11 ogledov

Nova gripa povzroči hujšo okužbo

Preiskava virusa nove gripe je pokazala, da povzroči hujše simptome kot virus na Žurnal24 main
Najnovejša raziskava je pokazala, da virus nove gripe lahko prodre v celice, ki so globlje v pljučih, in tako povzroči hujšo okužbo.

Danes objavljena raziskava inštituta Imperial College v Londonu, objavljena v reviji Nature Biotechnology, je pokazala, da lahko virus nove gripe prizadene celice globje v pljučih kot virus pri sezonski gripi. Raziskovalci tako menijo, da okužene osebe z novo obliko gripe utrpijo hujše simptome kot tiste, ki obolijo za navadno gripo.

V celice virus prodre tako, da se pritrdi na molekule zunaj celic, ki se imenujejo receptorji. Različni virusi se pritrdijo na različne celice. Če virus ne najde specifičnega receptorja, potem v celico ne more prodreti. Ko virus prodre v samo celico, s pomočjo njenega mehanizma ustvari na tisoče virusov, ki izbruhnejo iz celice in okužijo celice v bližini. Tako pride do okužbe.

Virus pri sezonski gripi prodre v celice v nosu, grlu in zgornjem delu dihal ter tako povzroči okužbo na celotnem respiratornem traktu. Raziskava, ki so jo objavili danes, pa kaže, da virus pri novi gripi lahko prodre globje v pljuča, posledica tega pa je hujša oblika okužbe pljuč. Ker se virus nove gripe lahko pritrdi na dodatne receptorje, je oblika okužbe toliko hujša – virus se širi med celicami hitreje kot sicer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.