Slovenija
26 ogledov

Nova inšpekcija nad higieno

Zavod, ki ima 860 zaposlenih, bo nadziral en inšpektor. Prav tako en kontrolor p Žurnal24 main
Inšpekcija. Država ustanavlja novo, zaposlovalsko inšpekcijo. Dodatnih stroškov menda ne bo.

Nadzor. Januarja Slovenija dobiva novo, že četrto inšpekcijo, ki bo delovala v sklopu inšpektorata za delo. Imenovala se bo inšpekcija za področje zaposlovanja, vendar pa ne bo nadzirala brezposelnih ali podjetij, temveč ustanove, ki pokrivajo trg dela – torej zavod za zaposlovanje, javni sklad za razvoj kadrov in fundacijo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti. Inšpekcija bo izvajala nadzor nad zakonitostjo njihovega poslovanja ter strokovnostjo in kakovostjo dela.

In kje so razlogi za ustanovitev nove inšpekcije? “Mogoče je bilo tudi nehigienično, da je določene nadzore izvajal zavod,” razlaga Zoran Kotolenko z ministrstva za delo, saj zavod zdaj tako rekoč na drugi stopnji nadzira svoje odločitve, ki jih je sprejel na prvi. Zato se zdaj odločanje na drugi stopnji prenaša na ministrstvo za delo. Poleg tega, kot pravi, prej niso bile jasno določene pristojnosti med nadzornim svetom in upravo zavoda, tako da je bilo težko razmejiti odgovornost za nekatere odločitve.

Novih stroškov po Kotolenkovih besedah ne bo, saj bo imela inšpekcija le enega inšpektorja, ki pa se tja seli z ministrstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.