Slovenija
32 ogledov

Nova kandidatka za komisarko je Violeta Bulc

Violeta Bulc Anže Petkovšek
Vlada je po odstopu Alenke Bratušek od kandidature za evropsko komisarko končala dopisno sejo. Miro Cerar je predlagal Violeto Bulc, ki jo je vlada - kot potrjuje Karl Erjavec - tudi potrdila.

Kot je povedal premier Miro Cerar se je kandidatka  v celoti izločila iz odločanja o tem. Cerar je ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijsko politiko Bulčevo predlagal kot edino kandidatko.

Cerar namige o njeni neizkušenosti zavrne. "Nenazadnje je velika poznavalka evropskih vsebin," izpostavi na tiskovni konferenci po dopisni seji vlade. Na vprašanja, zakaj so o kandidatki odločali na ta način, Cerar pojasni, da se je včeraj pozno popoldne preko telefona slišal z Jean-Claudom Junckerjem, ki ga je pozval, naj mu novo ime posredujejo že včeraj. Cerar ga je zavrnil s pojasnilom, da tako hitro vlada tako pomembne odločitve pač ne more sprejeti. Po sprejeti odločitvi je Junckerju predlog že posredoval. "Zdaj je on na vrsti, da najprej vodi postopek."

"Vsi dosedanji pogovori z Junckerjem so bili korektni. Opozoril me je na določena trenutna dogajanja na evropskem političnem prostoru. Mi je pa pustil prosto pot pri izbiri, saj se zaveda, da je to v pristojnosti države same," pravi Cerar, ki zanika, da bi kdorkoli od voditeljev držav ali institucij EU kakorkoli poskušal vplivati nanj.

Na vprašanje, zakaj ne podpira več Potočnika kot kandidata za komisarja, Cerar odgovarja: "Žal zaradi časovne stiske ta vlada še ni uspela prenoviti postopka izbire kandidata za evropskega komisarja, k čemer smo se zavezali v koalicijski pogodbi." Cerar dodaja še, da je dobil jasen signal, da naj iščemo žensko.

"Postopki odločanja o kandidatki Violeti Bulc so bili izvedeni povsem korektno, posebej glede na izkušnje iz predhodnega postopka imenovanja," še poudarja Miro Cerar.

Cerar se je sicer včeraj kar trikrat usklajeval z Židanom in Erjavcem o tem, kdo bi bil najbolj primeren kandidat, a do večera se znotraj koalicije o tem niso uskladili. "Za kandidatko niso glasovali samo člani iz naše stranke, SMC, res pa je prišlo do preglasovanja," pri tem pove Cerar. "Devet ministrov je glasovalo za kandidatko. Ni sence dvoma o tem, da je bilo glasovanje zakonito. Ne morem pa sprejeti teze, da bi moral biti način odločanja s soglasjem. Zaradi glasovanja ali preglasovanja ni nobene vladne krize. Treba se je pa zavedati, da vsak na svoj način izraža svoje preference," pravi Cerar. Odgovora na vprašanje, kdo bo Bulčevo nadomestil na ministrstvu, še nima. "O tem se ne razmisljam. Zagotovo jo bomo nadomestili z nekom kompetentnim," pravi Cerar.

"V postopku, koga predlagati, smo preučili marsikatero pobudo. Naša stranka, največja v koaliciji, je tista, ki je zaradi zaupanja volilcev glavni akter. To sem upošteval. Obema koalicijskima partnerjema sem dal možnost, da podpreta našo kandidatko, a do tega soglasja na koncu ni prišlo," pravi Cerar, ki napoveduje tudi, da bo SMC v kratkem razmislila tudi o tem, kam se bo stranka umestila v evropskem političnem prostoru.

Juncker bo z Bulčevo v začetku prihodnjega tedna opravil pogovor, nato pa bo na podlagi pogovora odločil glede resorja, ki bi ji ga dodelil. "Obstaja verjetnost, da bomo komisarsko ekipo sestavili z zamudo," pravijo pri Junckerju, kjer so sicer - kot pravijo naši viri - nekoliko nejevoljni, saj naj bi za potrditev naše kandidatke izvedeli iz medijev.

Cerar se je glede morebitne podpore kandidatki Bulčevi že včeraj posvetoval s posamezniki v Bruslju, predvsem poznavalci trenutnega političnega dogajanja v Evropskem parlamentu, ki so že začeli z lobiranji za podporo naši novi kandidatki. Po naših informacijah, ki nam jih je posredoval vir blizu vlade, naj bi se Bulčevi obetala zelo šibka podpora oziroma praktično nepodpora.

Odzivi iz Bruslja

"Bomo videli, kako se bo izkazala na zaslišanju. Kandidatov ne ocenjujemo le na podlagi njihovih nacionalnosti ali ideologij, pač pa le na podlagi njihove kredibilnosti," pravi Evropska ljudska stranka, najmočnejša skupina v evropskem parlamentu.

Guy Verhofstand, Alde, skupina iz katere je bila Bratuškova in je izgubila komisarsko mesto: "Pozdravljam nominacijo Violete Bulc, je močna, liberalna kandidatka!"

Dave Keating, novinar European Voica, ki je ves čas pisal proti Bratuškovi in forsiral Fajonovo:
"Nima dovolj izkušenj za podpredsednico energetske unije, njena nominacija bo Junckerja najverjetneje prisilila v spremembe v ekipi." Cerar se je uprl največjima političnima skupinama v EP, ki sta za komisarko hoteli Tanjo Fajon, še o izbiri pravi European Voice.

Desus nezadovoljen

"Slabo je, da se je Cerar odločil, da predlaga na dopisno sejo koalicijsko neusklajen predlog. DeSUS bo proti, ker kandidatka nima nobenih političnih izkušenj razen 14-dnevnega ministrovanja," je že zjutraj povedal Karl Erjavec. Po njegovi oceni take odločitve Cerarja ne prispevajo k usklajenemu delovanju koalicije. "Mislim, da si ponovnega debakla ne bi smeli privoščiti," je dodal.

Erjavec je še poudaril, da ta odločitev vliva nezaupanje, DeSUS pa pričakuje, da v vladi v prihodnje ob odločanju o regresu za upokojence, ne bo prišlo do preglasovanja.

Kdo je Violeta Bulc?

Magistra znanosti za področje informatike, magistra poslovodenja in organizacije, Violeta Bulc, je podjetnica in svetovalka z dolgoletnimi izkušnjami na področju prebojnih razvojnih strategij za podjetja, lokalne skupnosti in regionalne razvojne agencije, piše na spletni strani njenega resorja.
Kot diplomantka ljubljanske Fakultete za elektrotehniko je izobraževanje uspešno nadaljevala na magistrskem študiju na Golden Gate University v San Franciscu in na šoli IEDC Bled, kjer je leta 2002 zaključila program PMBA.

Posveča se razvoju inovacijskih infrastruktur za množično inoviranje in internacionalizaciji razvojnih projektov. V številnih okoljih je pripomogla k sistematičnemu uvajanju projektnega dela, ciljnega vodenja in inovativne kulture. Z dolgoletnim sodelovanjem v ekspertnih skupinah EU pa je pridobila tudi bogate izkušnje z delom v okolju evropske administracije.

18. septembra letos jo je državni zbor imenoval na položaj ministrice brez resorja za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo, prejšnji četrtek je bila imenovana za podpredsednico slovenske vlade.

Komentarjev 31
  • mph 11:21 13.oktober 2014.

    Povej raje kakšno na to temo, da ste se v II. svetovni vojni borili skupaj pod komando nacistov in fašistov proti zaveznikom, t.j. Angležem, Američanom, Francozom, .... in izdajali njihove ujete pilote in ostale nacistom, med tem, ko so jih ...prikaži več partizani zdravili po partizanskih bolnišnicah. Zanimivo, kaj ne.

  • mph 11:17 13.oktober 2014.

    @francek, Tito je bil izjemen državnik, ki je naredil tudi napake. Me pa veseli, da si ti brez napak in tvoj idol guru SDS sekte. Kako cenjen je bil, si malo poglej seznam vseh državnikov, ki so bili na pogrebu, ...prikaži več vključno z Vatikanom. Neuvrščeni je bilo tudi sicer zelo dobro mišljeno gibanje. Zanimivo pa, da mi še noben prodomobranček v teh letih ni odgovoril, kaj bi se zgodilo, če bi zmagali vaši prijatelji nacisti. O čem bi potem danes govorili. Verjetno o ničemer, ker bi vas vaš vrhovni poveljnik Hitler pospravil, ko bi vas odrabil, za ostale pa da niti ne govorimo. A lahk pričakujem kakšen odgovor?

  • Kranjica 15:44 11.oktober 2014.

    Naštej nekaj kleronacistov in pod njihova imena navedi vse svoje osebne podatke, če si upaš. Kar pa se državotvornosti tiče, lahko ugotoviš, kam nas je pripeljala z AB.