Slovenija
28 ogledov

Nova kazen Sloveniji za počasnost

Evropsko sodišče za človekove pravice EPA
Tokrat gre za primer posilstva 18-letnice, v katero je bilo leta 1990 vpletenih deset moških.

Evropsko sodišče za človekove pravice je objavilo sodbo v zadevi W. proti Sloveniji, v kateri je ugotovilo kršitev procesnega vidika prepovedi mučenja iz 3. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah. Pritožnici je dosodilo 15.000 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo in Sloveniji naložilo tudi plačilo stroškov v višini 1800 evrov.

Sodišče je glede vodenja kazenskega postopka, ki se je začel že leta 1990, ugotovilo predolgo trajanje, saj je trajal kar 16 let, še posebej pa izpostavilo pomanjkljivosti glede izvedenih ukrepov za zagotovitev navzočnosti pri sojenju dveh izmed obtožencev, ki se nista nahajala v Sloveniji.

Žrtev naj bi se premalo upirala

Primer se nanaša na kazenski postopek proti skupini moških, ki so jo posilili aprila 1990, ko je bila stara 18 let. Deset moških je bilo septembra istega leta obtoženih posilstva, pomoči pri posilstvu in spolnega napada. Sodišče jih je novembra oprostilo, ker naj se žrtev ne bi resno upirala in ker je med procesom spremenila pričanje.

Po pritožbi je drugostopenjsko sodišče aprila 1991 primer vrnilo na prvo stopnjo. Ker sta dva obtožena medtem zapustila državo in ju ni bilo mogoče najti, je prišlo do resnih zastojev pri nadaljevanju sojenja, tako da je bilo šest moških obsojenih zaradi posilstva šele junija 2002 na kazni od osem mesecev do leta dni zapora.

Dva obtožena, ki sta bila v tujini, so nato našli in ju na ločenih sojenjih obsodili na osem mesecev zapora leta 2004 oziroma 2006.

Komentarjev 1
  • lukaz 19:54 23.januar 2014.

    Objavite imena sodnikov, ki se jim očitno ne da delati!Naj vsi vpleteni sodniki plačajo kazen.Milsim, da je čas, da tudi te ''svete krave'' enkrat prevzamejo neko odgovornost!!!