Slovenija
22 ogledov

Nova knjižnica v Krškem

Nova podoba starega mestnega jedra. Žurnal24 main
V Krškem bodo prenovili staro mestno jedro in knjižnico. S prenovo slednje v krški občini upajo na oživitev mestnega jedra.

˝Izbrana rešitev je na svež način posegla v rahlo degradiran, vendar pomemben prostor mestnega tkiva. Predstavlja potencial, ki bi lahko v več pogledih vzpodbudil razvoj mestnega jedra,˝ je v končnem poročilu zapisala natečajna komisija, ki ji je predsedoval Marjan Zupanc. Javni arhitekturni projektni natečaj za knjižnico in urbanistično idejni natečaj za ureditev starega mestnega jedra je občina Krško v sodelovanju z zbornico za arhitekturo in prostor razpisala lanskega avgusta, nanj pa se je odzvalo 11 prijaviteljev.

Natečajna naloga je obravnavala del mestnega jedra Krškega v območju kulturne dediščine med samostanskim zidom in Hočevarjevim trgom. “Z umestitvijo nove knjižnice bo sedaj zaledni dvoriščni prostor oblikoval novo podobo ter razpoznavnost tega dela starega mestnega jedra,” je povedala namestnica predsednika natečajne komisije Stanka Vodeb. Po njihovi oceni je najboljšo rešitev za knjižnico zasnoval arhitekturni biro Ravnikar Potokar, najprimernejšo urbanistično rešitev pa je predložila skupina MarušaZorec in Martina Tepina s študenti arhitekture.  ˝Izbrana rešitev žari v prostoru, se odpira proti mestnemu jedru ter vzpostavlja primeren odnos do obstoječe stavbne dediščine,˝ je še povedala Vodebova. Natečajni elaborati bodo v Dvorani v parku na ogled do 8. marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.