Slovenija
40 ogledov

Nova metla nad alternativo

slovenija 04.02.14. Dolenjska, Novo mesto, stavba Narodnega doma z transparentom Jerca Božič Kranjec
Skvot. Alternativni umetniki morajo zapustiti Narodni dom. Zlepa ne bodo šli.

"Na vseh vratih so nas pričakala sporočila z občine, da se moramo do 20. februarja izseliti, tri dni prej pa, da nam bodo odklopili elektriko," nam je povedal Sebastjan Šeremet, vodja alternativnih umetnikov, ki ustvarjajo v propadajoči stavbi prvega narodnega doma na Slovenskem.

Na mestni občini so nam pojasnili, da so sklep o izpraznitvi prostorov v Narodnem domu izdali zaradi izjemno slabega stanja stavbe, ki ogroža življenja vseh, ki so v prostorih.

"Nismo klošarji"

Šeremet je razočaran, da si nihče ni vzel časa za pogovor z njimi, pač pa so jim svojo odločitev sporočili na takšen način: "Mogoče se nas bojijo zato, ker smo videti malo drugače, toda nismo klošarji, celo vrsto umetniških projektov, tudi dobrodelnih, smo ustvarili iz nič." Alternativa je, kot je dodal, našla zatočišče v hiši, v kateri nihče drug ne bi hotel biti, in ne bodo je kar tako zapustili.

Občinski sklep Šeremet vidi kot predvolilno potezo podžupanje Mojce Špec Potočar, ki v času bolniške odsotnosti nadomešča župana Alojzija Muhiča: "Ne zaveda se, kaj je naredila, saj hiše v dveh tednih – in to sredi zime – ne moremo izprazniti."

Vložijo naj vlogo

Z občino so se, kot je dejal Šeremet, pripravljeni pogovarjati, tudi o nadomestnih prostorih. Na vprašanje, ali jim bodo ob izselitvi ponudili druge prostore, so nam na občini odgovorili, da morajo uporabniki Narodnega doma tako kot vsi posamezniki, organizacije ali društva vložiti vlogo za uporabo ali najem občinskih prostorov.

Oživitev v predalu

Na občini so sicer preteklo jesen pripravili program oživitve in ohranitve Narodnega doma, a ta na dnevi red občinskega sveta ni prišel, saj je koalicija zahtevala njegov umik, po naših informacijah zaradi nasprotovanja Društva Novo mesto.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.