Slovenija
137 ogledov

Nova migrantska zakonodaja: Na tečaj slovenščine, sicer ob denarno nadomestilo

begunci Saša Despot
Vlada je danes potrdila nov predlog zakona o mednarodni začiti, ki predvideva skrajšanje postopkov odločanja, pa tudi pogojevanje podaljšanja denarnega nadomestila z udeležbo na tečaju slovenščine.

Tako kot v večini drugih evropskih držav je ob povečanemu prihodu beguncev tudi slovenska vlada pohitela s spremembami zakonodaje. V skladu z novi predlogom bi namreč skrajšali dolgotrajne birokratske postopke o odločanju za azil.

Vlada: Hitra odprava tistih, ki ne potrebujejo mednarodne zaščite

O posamezni prošnji za mednarodno zaščito bi tako morali odločiti že v dveh mesecih, pravno sredstvo pa ne bo zadržalo odločitve. Po novem pa bi notranje ministrstvo v primeru prihodov večjega števila državljanov tretjih držav postopke izvajalo kar v nastanitvenih območjih v bližini meje oziroma tranzitnega območja.

Kot je navedla vlada v sporočilu za javnost, naj bi "predlog na ta način omogočal hitro in učinkovito obravnavo tistih, za katere se že na začetku ugotovi, da očitno ne potrebujejo mednarodne zaščite".

Pogojevanje podaljšanega nadomestila s tečajem jezika

Poleg tega zakon, ki ga mora sedaj potrditi še državni zbor določa, da so do podaljšanega nadomestila za bivanje pri zasebniku upravičeni le tisti begunci, ki so bili  v obdobju prvih 18 mesecev v 80 odstotkih prisotni na tečaju slovenskega jezika.

Novela tudi ukinja enkratno denarno pomoč v višini 270 evrov, prav tako pravico osebe s subsidiarno zaščito do denarnega nadomestila za zasebno nastanitev za družinske člane.

Podaljšanje subsidiarne zaščite

Neodprto za nevladne organizacije pa je še vedno ostalo vprašanje podaljšanje subsidiarne zaščite, ki jo v Sloveniji le izjemoma podaljšajo. To namreč prejmejo osebe, ki ne izpolnjuje pogojev za priznanje statusa begunca, vendar bi ji bila ob vrnitvi v matično državo povzročena resna škoda, ki zajema smrtno kazen ali usmrtitev, mučenje ali nehumano ali poniževalno ravnanje.

Do zdaj namreč država le obstoj razlogov, na podlagi katerih je bila subsidiarna zaščita podeljena, ne pa tudi obstoj drugih razlogov, ki jih je prosilec še navedel oziroma o spremembah, ki so se zgodile. Ministrstvo po zdajšnji zakonodaji predlaga, da lahko posameznik s subsidiarno zaščito ponovno zaprosijo za status begunca.

Komentarjev 6
  • Zorzul 07:34 11.december 2015.

    Tako je nekaj uric dremanja in nadomestilo je to.Zopet ena od bistroumnih potez nasih veleumov v parlamentu.Temu se po domace rece imajo kratko lajtungo

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:06 11.december 2015.

    Nimam nič proti tej spremembi. Prav je da se jim da možnost če se trudijo. Če pa ne pa se jim pač ne da možnosti.

  • wester62 23:19 10.december 2015.

    za zdaj so pobrali dobrine ki so bili namenjeni za naš obubožan narod in dali migrantom, v drugo nam bodo pobrali penzije in socialo ter dali migrantom. sramota