Slovenija
10991 ogledov

Nova ministrica bi omejila bolniška nadomestila

bolniški list, bolniška Žurnal24
Glede na trenutno stanje je tudi omejitev višine nadomestila za bolniško odsotnost nujen ukrep, saj je treba nasloviti finančni primanjkljaj, se je na očitke, da predlog novega zdravstvenega interventnega zakona ne vsebuje le nujnih ukrepov, pač pa tudi posege v sistemsko zakonodajo, odzvala ministrica za zdravje.

Omejitev najvišjega izplačila nadomestila

Na ministrstvu za zdravje so pripravili predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva. Ta med drugim predvideva omejitev najvišjega izplačila nadomestila za bolniško odsotnost, in sicer na višino 2,5-kratnika povprečne bruto plače v Sloveniji. Ministrstvo je deležnikom predlog poslalo prejšnji četrtek popoldne in jih prosilo za oddajo pripomb do petka, s tako kratkim rokom pa številni deležniki niso bili zadovoljni, zato so danes na ministrstvu rok podaljšali do prihajajočega četrtka.

"V vsej pripravi smo se mogoče nekoliko zakalkulirali. Seveda smo rok takoj, ko so nas deležniki opozorili, da je prekratek, podaljšali. Upam, da bo zdaj dovolj dolg, da bodo uspeli pregledati zakon, saj si želimo njihovih povratnih informacij, da jih bomo lahko tudi upoštevali pri nadaljnji pripravi," je v izjavi za STA in TV Slovenija po nagovoru skupščine Zdravniške zbornice Slovenije povedala ministrica Valentina Prevolnik Rupel.

11 milijonov evrov prihranka

Na vprašanje, kako komentira očitke nekaterih deležnikov, da predlog zakona vsebuje tudi sistemske posege v zakonodajo, ne le nujne ukrepe, je odgovorila, da meni, da so s predlogom naslovili predvsem nujne ukrepe. Tako ocenjuje, da je tudi predlagana omejitev višine nadomestil za bolniško odsotnost v trenutnih razmerah nujen ukrep. Ta ukrep bi sicer na letni ravni za zdravstveno blagajno pomenil okvirno 11 milijonov evrov prihranka, je razvidno iz predloga zakona, ki ga je neuradno pridobila STA.

Predlog zakona je sicer predviden za sprejemanje po nujnem parlamentarnem postopku. Na ministrstvu po besedah ministrice predvidevajo, da bo sprejet do konca leta. Predlog namreč med drugim podrobneje določa način pobiranja obveznega zdravstvenega prispevka, ki se bo po ukinitvi obveznega zdravstvenega zavarovanja uveljavil s 1. januarjem prihodnje leto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • bobubob 09:32 14.november 2023.

    Koliko bi šele prihranili, če bi se resno lotili migracij - ampak ne, najprej bodo 'iskali prihranke' tam, kjer jih najlažje pridelajo, pa čeprav pravno gledano ni upravičeno. In če smo že pri natikanju 'kapic', kaj pa tista (neobstoječa) pri ...prikaži večri vplačevanju pokojninskih prispevkov, pokojnina pa omejena navzgor? Aha, pri vplačevanju imamo pa (socialistično) 'pravičnost'? Ker navdušeno volimo tiste, ki radi prevzamejo skrb za našo 'varno' prihodnost iz naših rok v njihove žepe.

  • Pepe007 08:00 14.november 2023.

    Ukrep se mi zdi smiseln. Bolniška bi morala iti prej v breme zavarovalnice in obveznega zavarovanja, če ne gre za poškodbo na delovnem mestu, hkrati pa bi morala biti za vse zavarovance skoraj enaka. Ker bi naj bile tudi ostale ...prikaži več pravice iz obveznega zavarovanja enake za vse, ne glede na višino vplačil. Tu je pravi smisel za dodatno prostovoljno zavarovanje. Da si zagotoviš višjo bolniško. Ne gre pa čez noč in naenkrat, zato je tudi tak ukrep nekaj.

  • h4ck3r 06:42 14.november 2023.

    Madona, berem dosedanje komentarje in se samo čudim ali ljudje res ne pregledajo zadeve preden komentirajo ali pa imamo same bolj premožne komentatorje. Torej je kateri sploh videl, da bi samo omejili nadomestilo v višini okoli 3500€ torej če je ...prikaži več to 80% vaše plače...wau res nam gre dobro.