Slovenija
7 ogledov

Nova ministrica pravi, da ni ni grešila niti v mislih

Alenka Smerkolj Anže Petkovšek Alenka Smerkolj
Naslednica Violete Bulc trdi, da ni grešila niti v mislih, kaj šele v dejanjih. Za glavni cilji si je postavila pripravo strategije razvoja Slovenije.

Odbor Državnega zbora za gospodarstvo je predstavitev kandidatke za ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenke Smerkolj danes ocenil kot ustrezno. Tako je menilo deset poslancev, proti pa so bili štirje. Ključni cilj v naslednjem letu bo priprava strategije razvoja Slovenije, je napovedala Smerkoljeva.

Med cilji, ki si jih je zastavila, je izpostavila razvoj, koriščenje sredstev iz iztekajoče se finančne perspektive 2007-2013 in nove perspektivo 2014-2020, vzpostavitev vladne projektne pisarne za devet strateških projektov ter dvig zadovoljstvo zaposlenih.

Ključni cilj v naslednjem letu bo priprava strategije razvoja Slovenije, ki brez nje po oceni Smerkoljeve ne more normalno delovati. Vedeti moramo, kam gremo in katere projekte želimo, je dejala kandidatka in ocenila, da smo trenutno "kot kokoš brez glave". Prepričana je, da lahko to strategijo pripravimo v naslednjem letu.

Nekoliko bolj se mudi s pripravo strategije pametne specializacije, ki je del operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v obdobju 2014-2020, v Bruselj pa naj bi jo poslali do konca marca prihodnje leto. "To pomeni, da jo moramo zaključiti praktično v naslednjih dveh mesecih," je dejala. Ta dokument že obstaja, ga bo pa po njenem mnenju treba še nadgraditi.

Temne sence iz prejšnje službe v NLB menda ni

Poslanci so v razpravi ocenili, da prevzema Smerkoljeva zelo pomemben resor, da bo potrebovala veliko energije in da je treba ceniti njen pogum. Ker prihaja iz bančništva, iz Nove Ljubljanske banke, je poslanca ZL Franca Trčka zanimalo tudi, ali ima "rep iz banke". Sama meni, da ga nima, a se zaveda, da še ni bilo ministra, ki mu ne bi česa našli. "Pustimo se presenetiti, verjamem pa, da nisem niti v mislih naredila česa slabega, kaj šele v dejanjih," je povedala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.