Slovenija
8947 ogledov

Nova ministrica za zdravje dobila precej nenavaden nasvet

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Pozitiven trend pri urgentni in interni medicini, pri družinskih zdravnikih slabše kot lani.

Po oceni družinskega zdravnika Roka Ravnikarja, predsednika Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), bi zaradi obstoječega kadrovskega primanjkljaja in predvidenih upokojitev v naslednjih letih potrebovali sto novih specializantov družinske medicine letno.

Po tem, ko se je leta 2018 na 119 razpisanih specializacij družinske medicine prijavilo le 25 kandidatov, leta 2019 60 zdravnikov in lani 71, se je v letošnjih dveh razpisih na ta mesta prijavilo 60 kandidatov. Na ZZS sicer pričakujejo, da se bo na specializacijo družinske medicine prijavil še kdo, saj razpis še ostaja odprt.

"Ministrica naj gre s svojo ekipo v 6. letnik k študentom obeh medicinskih fakultet. Vse tiste, ki razmišljajo o družinski medicini, ankete kažejo, da je takih skoraj 30 odstotkov, naj vpraša, kaj potrebujejo in želijo, da se bodo odločili za specializacijo na primarni ravni. In potem naj ministrstvo da javno zavezo, da bodo v enem letu naredili vse, da se jih bo vsaj 100 letno iz generacije dejansko odločilo za to pot. Seveda je morda dandanes zaveza politika malo vredna, saj se ministri menjavajo na leto in pol oziroma še hitreje. Prav zato morajo biti ukrepi toliko bolj konkretni in hitri," novi ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel svetuje Ravnikar. Študenti medicine bi sicer za to, da se odločijo za specializacijo družinske medicine, želeli predvsem zmanjšanje administrativnih obremenitev ter zmanjšanje števila opredeljenih pacientov na družinskega zdravnika, kaže anketa ZZS. 

Na skupno 185 razpisanih specializacij na drugi javni razpis specializacij zdravnikov letos je prispelo 207 vlog, so sporočili z ZZS. Za družinsko medicino je skupno razpisanih 47 mest in do prvega roka je prispelo 21 prijav, od tega kar 16 za območje celotne države. Za pediatrijo je na 23 razpisanih mest prispelo 15 prijav, od tega 14 za območje celotne države. Na specializacijo iz interne medicine 11 prijav na 12 mest, na specializacijo iz urgentne medicine pa na 12 mest kar 14 prijav.

Beović: Ministrstvo z več posluha za mlade zdravnike

Na pozitiven trend na področju urgentne medicine in interne medicine je po mnenju ZZS vplivala uravnoteženost razpisa, saj je za razliko od prvega razpisa tokrat glavnina specializacij razpisana za celotno državo (132) in le 53 za znanega izvajalca. Predsednica zbornice Bojana Beović ocenjuje, da taka razdeljenost razpisanih specializacij odraža večjo stopnjo razumevanja in posluha ministrstva za mlade zdravnike. 

Več zanimanja, kot je razpisnih mest, je med študenti medicine v drugem letošnjem razpisu za specializacijo s področja anesteziologije, reanimatologije in perioperativno intenzivne medicine, kjer se je na sedem razpisanih mest prijavilo 12 kandidatov, sledijo  maksilofacialna kirurgija, dermatovenerologija, dermatovenerologija, kardiologija in vaskularna medicina ter ginekologija in porodništvo. 

Na spomladanskem razpisu so bila vsa mesta za specializacijo urgentne medicine razpisana pri znanem izvajalcu in za specializacijo urgentne medicine so se odločili le trije kandidati. ZZS je takrat ministrstvo pozvala, da naj večji del specializacij, posebej tistih, kjer zdravnikov manjka, razpisovati za celo državo. Mladi zdravniki se tako z delodajalci lahko spoznajo med usposabljanjem ali pa jih že kot izbrani na nacionalnem razpisu izberejo za delodajalca v času specializacije, prav tako se lahko delodajalci bolje odločijo za ustrezne kadre.

Na tokratnem razpisu so bile vse specializacije za urgentno medicino in interno medicino razpisane za območje celotne države in so že v prvem roku zapolnjene.   

Kljub velikemu številu prijav je nezasedenih ostalo 52 mest za specializacije. Kandidati imajo do ponedeljka do konca dneva še čas, da prijavo morebiti še prenesejo. Končno stanje prijav bo objavljeno v torek, 7. novembra.

Komentarjev 11
  • Kmodri 18:50 03.november 2023.

    Organizira naj tečaje o uporabi računalnikov v administraciji! Priporočam tečaj klikanja z miško! Aja, oni imajo radi žive miške...

  • Kmodri 18:48 03.november 2023.

    Dajmo dohtarjem doktorje iz tretjih držav, da jih rešijo administracije! Aja, ne bo šlo, ker ne znajo slovensko!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:33 03.november 2023.

    Ufff kako je ta Ravnikar pameten. Še svojih pacientov ne zmore poslušat , tu pa nasvete deli. Raje naj se posveti svojim pacientom da ne bomo čakali en mesec da nas sprejme na pregled v ambulanto.