Slovenija
13 ogledov

Nova "nevarna faza" za gospodarstvo

Robert Zoellick na Kitajskem Reuters
Svetovno gospodarstvo bo jeseni vstopilo v novo "nevarno fazo", je v Pekingu opozoril predsednik Svetovne banke Robert Zoellick. Grožnje gospodarstvu so tako dolžniška kriza evropskih držav in previsok dolg ZDA.

Evropska dolžniška kriza po oceni prvega moža Svetovne banke poleg na monetarno unijo tudi nevarno vpliva na banke in konkurenčnost nekaterih držav. ZDA morajo rešiti problem dolgov, potrošnje in davčne reforme ter tako okrepiti rast zasebnega sektorja, je ob začetku konference o prihodnosti Kitajske do leta 2030 po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Zoellick.

Zoellick je pozval Kitajsko k hitrejšim strukturnim reformam, s katerimi se bo njeno gospodarstvo bolj usmerilo na model rasti, ki bo zasnovan na domači potrošnji in ne bo v pretežni meri odvisen le od izvoza.

Kitajska je po njegovi oceni na dobrem položaju, da se v prihodnjih 15 do 20 letih pridruži krogu držav z visokimi prihodki - julija je Svetovna banka Kitajsko uvrstila med države s srednje visokimi prihodki. Njeni trgovinski partnerji z ZDA na vodilnem mestu od Pekinga sicer zahtevajo, da na novo oceni vrednost juana, ki da je podcenjen, kar je sicer v prid kitajskemu izvozu.

"Vendar živimo v svetovnem gospodarstvu. Odločitve v Evropi, odločitve v ZDA, odločitve na Kitajskem - vse vplivajo na vse od nas," je še poudaril Zoellick.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.