Slovenija
17 ogledov

Nova obtožnica v primeru Pivovarne Laško

Bosko Srot Žurnal24 main
Specializirano državno tožilstvo je znova vložilo obtožnico v primeru domnevnih nepravilnosti pri menedžerskem prevzemanju Pivovarne Laško. Šrot: očitki so absurdni.

Obtožnica se nanaša na osem fizičnih in dve pravni osebi, med očitanimi kaznivimi dejanji pa je zloraba položaja, ponareditev ali uničenje poslovnih listin in pranje denarja.

Na specializiranem državnem tožilstvu so na vprašanje, ali je tožilstvo vložilo novo obtožnico v primeru menedžerskega odkupa Pivovarne Laško in Istrabenza, odgovorili, da je tožilstvo na Okrožno sodišče v Ljubljani znova vložilo obtožnico zoper osem fizičnih in dve pravni osebi zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in pranja denarja.

Tožilstvo je neposredno obtožnico zaradi domnevnih nepravilnosti pri lastninjenju Pivovarne Laško vložilo leta 2010, a jo je sodišče nato lani zavrnilo in uvedlo preiskavo.

Tožilstvo imen ni razkrilo

Preiskava je zdaj končana. "Med preiskavo so bili zbrani oziroma zavarovani določeni dokazi, ki so bili podlaga za vložitev obtožnice po preiskavi," so povedali na tožilstvu.

Tožilstvo konkretnih podatkov in imen ni razkrilo, saj da ni pristojno za dajanje konkretnejših informacij, ker je obtožba na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Na sodišču so povedali, da na vprašanja glede tega primera ne morejo odgovoriti, saj morajo biti najprej z vsemi pisanji seznanjene stranke ali obdolženi.

Na tapeti Šrot in Bavčar?

Tožilstvo naj bi novo obtožnico zoper nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota in nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja ter druge fizične in pravne osebe zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško med procesom lastninjenja in menedžerskega odkupa vložilo prejšnji teden, je danes objavil spletni portal Požareport.

Po pisanju portala naj bi bila nova obtožnica sestavljena predvsem iz ovadbe Zorana in Damjana Jankovića zoper Šrota in Bavčarja, ki se nanaša na trgovanje z delnicami Istrabenza, ter poslovanja med povezanimi družbami znotraj skupine Pivovarne Laško.

Državni tožilec naj bi se po novem postavil na stališče, dodaja portal, da naj bi Bavčar in nekdanji svetovalec za finance v Istrabenzu Kristjan Sušinski "napeljevala" Šrota, česar da tožilstvo v prvi obtožnici ni trdilo. Takrat so Bavčarju očitali pranje denarja.

Šrot: Na obtožnico se bom pritožil

Nekdanji direktor Pivovarne Laško Šrot je danes za STA zavrnil navedbe iz nove obtožnice. Potrdil je, da je z novo obtožnico seznanjen in da se bo nanjo pritožil. Po njegovi oceni je Kozina povsem spremenil vsebino obtožb, tudi zožil dejanja, ki naj bi bila kazniva.

"V preiskavi, ki je trajala več kot leto dni, državni tožilec predvsem zaradi skrivanja pomembnih razbremenilnih dokumentov ni pridobil nobenega novega obremenilnega dokaza. Iz prvotne obtožnice je izpustil štiri pravne osebe in eno fizično," pravi Šrot.

Poudaril je, da ni storil nobenega kaznivega dejanja, ki se mu očita in trdi, da tožilstvo za to tudi nima dokazov.

Zanj so smešne trditve Kozine, da je družbe Atka-Prima pridobila nekaj več kot 109 milijonov evrov premoženjske koristi, čeprav je preiskava pokazala, da Atka-Prima ni nikoli poslovala z nobeno od družbe skupine Pivovarna Laško.

Skrivanje listin

Kot navaja Šrot, mu tožilec ne očita več, da je ponaredil poslovno listino-opcijo pri prodaji delnic Istrabenza, mu pa zdaj očita le skrivanje le listine.

"Še bolj absurdni so očitki, da sem pri prodaji delnic ITBG hotel namenoma oškodovati Pivovarno Laško, čeprav s tem dejanjem nisem pridobil nikakršne koristi, na to dejanje pa naj bi me napeljala Bavčar in Sušinski," je dejal Šrot.

Kot je še dejal Šrot, je iz samega načina vodenja preiskave, ko je Kozina skrival obrambi razbremenilne dokumente, ko je bilo zaslišanih več kot 30 prič, pri tem pa je bil zavrnjen predlog obrambe po zaslišanju štirih prič in po nedavnih medijskih izjavah tožilca, več kot očitno, da bi kljub pomanjkanju oz. neobstoju dokazov želel tožilec na vsak način zadevo pripeljati do sojenja in medijskega spektakla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.