Slovenija
10472 ogledov

Nova odločitev glede odprtja prodajaln v nedeljo

Nakupovanje, živila, hrana, trgovina Profimedia
Izjeme od prepovedi obratovanja. Odločitev je sprejeta.

Dodatnih izjem od prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh ne bo. Predlog skupine nepovezanih poslancev (NeP) s takšno vsebino je že v začetku septembra zavrnil odbor DZ za gospodarstvo, danes pa so se poslanci s tem na plenarni seji le še seznanili.

Po predlogu nepovezanih poslancev bi med izjeme od prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, ki jo je uvedla septembra lani sprejeta novela zakona o trgovini, dodali trgovine v kampih, hotelih, muzejih in galerijah, turistično-informacijskih centrih ter ob pokopališčih.

"Nepotrebno delo ob nedeljah socialno škodljivo"

Člani odbora za gospodarstvo so na seji pred dvema tednoma nasprotovali dodajanju izjem v veljavni zakon, saj bi to utegnilo voditi v njegovo neustavnost. Tudi Marko Bandelli (SAB) je danes dejal, da gre za "nepremišljeno zakonsko rešitev, ki bi jo zelo verjetno doletela zaušnica ustavnega sodišča in širše javnosti".

Številni so poudarili pomen spoštovanja pravice delavcev do počitka in prostega časa. "Množično nepotrebno delo ob nedeljah je socialno škodljivo," je dejal Robert Polnar (DeSUS).

Branislav Rajić (NeP) je po drugi strani dejal, da različni trgovski in turistični ponudniki opozarjajo na škodo, ki jim je bila storjena z nedeljsko omejitvijo poslovanja trgovin. Prihodki trgovcev so se zaradi nedeljskega zaprtja znižali za devet odstotkov, na zavodu za zaposlovanje pa se je od lani na novo prijavilo 14.000 oseb iz trgovske dejavnosti, je navedel.

Novela zakona o trgovini iz lanskega septembra med izjemami, za katere prepoved nedeljskega obratovanja ne velja, uvršča manjše prodajalne na lokacijah, kot so bencinski servisi, postajališča in bolnišnice, ter tiste manjše prodajalne, v katerih na te dni delajo poslovodje sami, študenti in upokojenci. Začasno do konca leta 2022 so izjema tudi prodajalne na letališčih, v turistično-informacijskih centrih in muzejih.

Sladoled trgovinska polica zamrzovalna skrinja Slovenija To je razlog, da so se cene življenjskih potrebščin povišale

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 17
  • eminenca 15:29 25.september 2021.

    marketi so naša sedanja vrednota, včasih je bilo drugače, tolk sem že star da vem kako je bilo leta nazaj, jah zdej pa ta razvada, mamijo folk s popusti, bašejo vozičke, ne vedo še kaj kupit, potem pa v smetnjaki ...prikaži več polni hrane ... glave so oprane od reklam oz. basanja medije, ki jih folk konzumira ... seveda službe so dons velik problem, potem pa delej v štacun, bo vsaj nekaj

  • eminenca 14:29 25.september 2021.

    teli supermarketi so se razpasli kot uši, seveda država ker so v eu, je spustila noter vse, ja zdej je pa problem z delavci, ki so absolutno premalo plačani ... včasih so bile tudi manjše , mini, mikro štacune, privat ...prikaži več al pa ne , ampak, če je privat, naj pustijo da dela , če hoče ... je pa problem razvade folka, razvadili so nas, to je dejstvo, ker doma se nič več ne splača, ne sadit, ne kuhat, ne vlagat ... drugi časi , druge vrednote

  • bugmenot 14:11 25.september 2021.

    Komaj čakam, da se menja oblast in pridejo eni z bolj liberalno mentaliteto ter ukineje vse omejitve tako glede korone, kot tudi glede odpiralnega časa. Odrasli ljudje ne rabijo države, da odloča namesto njih.