Slovenija
17 ogledov

Nova pogodba o prodaji

slovenija 29.03.11 mercator, mercator center siska, ljubljana, foto: nik rovan Nik Rovan
Konzorcij prodajalcev Mercatorja naj bi danes podpisal novo pogodbo o prodaji 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

Prodajalci Mercatorja naj bi prejeli 86 evrov za delnico, Agrokor pa mora slovenskega trgovca dokapitalizirati v višini 225 milijonov evrov, od česar bodo banke prejele 200 milijonov evrov.
Preostanek sredstev naj bi šel za obratni kapital. Banke upnice pa naj bi prispevale dodatnih sto milijonov evrov posojil z namenom ureditve finančnih razmer v Mercatorju, ki dolguje milijardo evrov. Prodajni postopek naj bi bil končan v prvi polovici leta, danes poročajo časniki. Informacijo so iz krogov prodajalcev potrdili tudi za STA.

Iztek podaljšanega roka

Danes se sicer izteče podaljšani rok za izpolnitev pogoja o prestrukturiranju omenjenega Mercatorjevega dolga in s tem za veljavnost junija lani sklenjene pogodbe o prodaji 53 odstotkov največjega slovenskega trgovca hrvaškemu Agrokorju. Po tej pogodbi je Agrokor za delnico Mercatorja ponujal 120 evrov.

Prestrukturiranje milijardnega dolga največjega slovenskega trgovca je pogoj za prehod v tisto fazo posla, ko bo moral Agrokor, sam ali v navezi s partnerji, zagotoviti sredstva – ta se ocenjujejo na dobre pol milijarde evrov – za financiranje nakupa 53-odstotnega deleža Mercatorja in potem tudi za financiranje dokončnega prevzema največjega slovenskega delodajalca med podjetji.

Če dogovora ne bi bilo, bi se lahko Agrokor glede na sklenjeno pogodbo iz posla umaknil brez plačila odškodnine.

Komentarjev 4
  • Marko Slovenia 15:52 28.februar 2014.

    očitno nihče ne zna ocenit kolk je dejansko vreden (roba v nemških trgovinah ni brezzveze deklarirana "za balkan" in je imho 3. razredna)

  • NeAnonimni 13:33 28.februar 2014.

    Zgleda da vsakič, ko hoče agrokor kupiti merkator, delnica po neuspeli prodaji pade kot kamen v prepad. Fajno taktiko majo Agrokorci.

  • spenjac 13:09 28.februar 2014.

    Mercator bodo prodali takrat, ko bom jaz papež. Ali pa še malo kasneje.