Slovenija
1715 ogledov

KPK nad Janševega odvetnika

Janez Janša in Franci Matoz Anže Petkovšek
Janšev odvetnik je bil imenovan v nadzorne organe treh državnih družb, na delu je Komisija za preprečevanje korupcije.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) preiskuje imenovanje odvetnika Francija Matoza za glavnega neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), so poročanje Dela za STA potrdili na komisiji.

Na KPK so za časnik Delo pojasnili, da na podlagi prijave, ki so jo prijeli maja letos, vodijo postopek v zvezi z odpoklicem izvršnih direktorjev in imenovanjem vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja DUTB Roberta Rožiča. V tem postopku bo KPK preverila tudi okoliščine imenovanj neizvršnih direktorjev oziroma članov upravnega odbora DUTB, ki so bila izvedena v preteklih tednih. "Postopek je v fazi predhodnega preizkusa, v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, in se na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi preiskave. Več informacij v tej fazi postopka ne moremo dati," so potrdili na KPK.

Predsednik odvetniške zbornice Janez Starman je za Delo ocenil, da glede primera Francija Matoza za zdaj ne vidi konflikta interesov in da bi kvečjemu lahko šlo za zlorabo položaja pri porabi javnih sredstev.

Covid-19 Slovenija Skrb vzbujajoče: Število okuženih strmo narašča

Nekdanji predsednik kadrovsko-akreditacijskega sveta Bogomir Kovač pa je za časnik pojasnil, da s formalnega vidika takšna imenovanja niso sporna, saj je konflikte interesov mogoče omejevati z izločanjem iz postopkov odločanja. "Z moralno-etičnega vidika pa so korupcijska tveganja zelo visoka. Gre namreč za velike interesne povezave in velik politični vpliv," je dejal.

Matoza je 22. julija za novega neizvršnega direktorja DUTB imenovala vlada. Dan zatem, 23. julija, pa ga je upravni odbor družbe izvolil za predsednika upravnega odbora. Pred tem je Matoza sredi julija nadzorni svet Luke Koper v novi sestavi na ustanovni seji s šestimi glasovi za in tremi vzdržanimi izvolil za svojega predsednika. Slovenski državni holding (SDH) je odvetnika avgusta lani imenoval v nadzorni svet Slovenskih železnic.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 5
 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 06:49 07.avgust 2021.

  Kar smejta se narodu naivnemu...a pride tudi za vaju čas, ko vaju obišče Matilda ! Temu sodniku ne bosta pobegnila.

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 13:52 06.avgust 2021.

  Jabolko ne pade daleč od kostanja...Sicer pa od nekoga, ki se poslužuje diamantnega pilinga, pa je ves zmučkan, nekaj normalnega itak ne gre pričakovati..

 • Avatar Leon
  Leon 12:05 06.avgust 2021.

  Upam,da bo KPK tokrat uspešnejša od bivšega kadra ? KPK je bila sramota za demokracijo in pravno državo in