Slovenija
42 ogledov

Nova pot, nova zamera

Vrba, cerkvica sv. Marka Renata Reneja Škrjanc
Vrba. Nadomestna pot do kulturnega spomenika naj bi prinesla več miru.

Rešitev. "Želimo, da se obiskovalci počutijo varne. Radi bi zmanjšali možnost konfliktov," je dogovor o začasni nadomestni poti do cerkve svetega Marka v petek komentiral žirovniški župan Lepold Pogačar. Dostop do kulturne dediščine so oteževali konflikti s sosedom Prešernove hiše Janezom Arkom. Na predvečer slovenskega kulturnega praznika se spet iskri.

Nova pot

Zaradi konfliktov je Zavod za turizem in kulturo Žirovnica za organizirane skupine najemal varnostnike, predsednik fundacije Poti kulturne dediščine Slavko Mežek pa meni, da Arka v javnosti neupravičeno demonizirajo. Mimo Ribčeve kmetije do cerkve gre na leto 20 tisoč ljudi, skupine pa onemogočajo delo kmetije, pravi, prepričan, da se trajna rešitev ves čas se ponuja na njenem vzhodnem delu. Trajne rešitve si želi tudi župan. Za marec napoveduje terenski ogled, ki naj bi odgovoril na vprašanje, kje in če sploh je nova javna pot možna.

Nova zamera

Pogačar težav na predvečer slovenskega kulturnega praznika ni pričakoval. Arko naj bi se namreč skupaj s fundacijo Poti kulturne dediščine vključil v praznovanje in med drugim vrtel film O, Vrba iz leta 1940. Se pa lahko še pred tem znova zaiskri, saj je Arko prejel vabilo na sodno obravnavo, ki bo 21. februarja, tožnik pa je občina. Po mnenju Mežka je poteza nerazumljiva. "Tožba lahko ogrozi ali celo sesuje dosedanji napredek v reševanju problema," je dejal. Pogačar je odgovoril, da gre za staro zadevo. "Pred dvema letoma je Arko zapiral cesto, zato smo vložili tožbo za motenje posesti," je dejal in poudaril, da vpliva na datume razpisov obravnav nima.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.