Slovenija
340 ogledov

Nova povezava med Slovenijo in Italijo

sž Žurnal24 main
Slovenske železnice - Potniški promet in skupina Arriva ponujajo nove povezave med Slovenijo in Italijo. Enajstega decembra, ko začne veljati novi železniški vozni red, bodo do tržaške železniške postaje vozili avtobusi, ki bodo imeli povezave z vlaki do italijanskih mest. Iz Ljubljane do Milana boste denimo potovali dobrih šest ur, do Rima pa sedem ur in pol.

Slovenske železnice – Potniški promet si prizadevajo razširiti ponudbo potovanj tudi v mednarodnem prometu. Zaradi ovir pri vzpostavitvi železniškega potniškega prometa med Slovenijo in Italijo so s skupino Arriva oblikovale novo ponudbo, pod blagovno znamko Arriva Express, s katero vam bodo približale privlačna italijanska mesta. Z ljubljanske železniške postaje bodo vsak dan vozili avtobusi do tržaške železniške postaje in imeli povezave s hitrimi vlaki Le Frecce. Do Rima bo tako mogoče prispeti v sedmih, do Milana pa v dobrih šestih urah. Hitreje dostopna bodo seveda tudi druga mesta, denimo Benetke, Padova, Bologna, Firence, Torino. Avtobus proti Trstu, kamor boste prispeli v uri in 35 minut, bo s ploščadi ljubljanske železniške postaje odpeljal dvakrat na dan, ob 7.40 in 15.25, iz Trsta v Ljubljano pa ob 12.55 in 19.30*. Večerni odhod bo od 1. junija do 30. septembra poznejši, in sicer ob 22.00. Ugodna pa je tudi povezava do Pariza. Iz Ljubljane se ob 15.25 odpeljete do Benetk, od koder nadaljujete pot z nočnim vlakom Thello, s katerim prispete v Pariz naslednje jutro, ob 9.55, v sestavi pa ima tudi ležalnike. Iz Pariza se vračate ob 19.14 ter prispete v Ljubljano sredi naslednjega dne, ob 14.35.Avtobusne povezave, ki jih SŽ-PP ponujajo v sodelovanju s skupino Arriva v Sloveniji, so vključene v sistem mednarodnega železniškega voznega reda. Na avtobusih tako veljajo železniške vozovnice z všteto obvezno rezervacijo sedeža. Vozovnice do Trsta stanejo 9 evrov, otroci od 6. do 12. leta starosti potujejo po polovični ceni, mlajši od 6 let pa brezplačno.Vozovnice do Trsta in drugih italijanskih mest lahko kupite v Infocentrih na železniški postaji v Ljubljani, Celju, Kopru in Mariboru ter na drugih mednarodnih železniških blagajnah. 

Druge novosti novega voznega reda:

NOTRANJI PROMET

V  notranjem prometu vozni red 2016/2017 ne prinaša velikih sprememb in novosti. Pomembna novost je zagotovo nova direktna dopoldansko povezava med Mursko Soboto (odhod  7.10) in Ljubljano (prihod 9.55) in v popoldanskem času med Ljubljano (odhod 17.10)  in Mursko Soboto (prihod 20.33), kjer je potreben prestop v Pragerskem.  Več informacij najdete na spletni strani www.slo-zeleznici.si (iskalnik voznega reda).Vozni red tudi razširja ponudbo avtovlaka, ki vozi po Bohinjski progi. Popoldanski avtovlak, ki vozi med  Bohinjsko  Bistrico in  Podbrdom, po novem voznem redu, podaljšuje svojo pot do Mosta na Soči.  Popoldne se je mogoče z omenjenim avtovlakom vračati iz Mosta na Soči v Bohinjsko Bistrico.V prazničnih dneh, med 18. decembrom in 1. januarjem, se lahko med Ljubljano in Mariborom in nazaj, zapeljete na številne praznične prireditve, saj smo okrepili številne vlake na omenjeni relaciji.  Z nočnim vlakom se lahko iz Ljubljane (odhod 0.45) vračate v  Maribor (prihod 3.01) oziroma iz Maribora (odhod 1.15) v Ljubljano (prihod  3.34).  

MEDNARODNI PROMET

V mednarodnem prometu vozni red 2016/2017 prinaša kar nekaj pomembnih in atraktivnih novosti. Najpomembnejša je vsakodnevna direktna avtobusna povezava med Ljubljano in Trstom (2 x na dan), ki je plod sodelovanja med skupinama  Slovenske železnice  (Potniški promet in) Arrivo Slovenija.  Avtobusa imata povezave s hitrimi vlaki iz Trsta do Benetk, Bologne, Firenc, Milana, Rima...

Tudi z novim voznim redu je Slovenija neposredno povezava s številnimi državami:
Italija
Poleg nove avtobusne povezave med Ljubljano in Trstom,  je  6 »dnevnih« povezav z vlakom iz Ljubljane do Opcin (Villa Opicina),  od koder  zapelje avtobus do središča Trsta.
Avstrija
- Vsak dan dva EuroCity vlaka preko Maribora do Gradca in Dunaja,  s povezavo do Prage in naprej do Varšave.
- Med Mariborom in Gradcem kar 7 regionalnih povezav preko Šentilja,  s postanki na letališču v Gradcu.
- Pet mednarodnih vlakov (dva nočna in trije dnevni) preko Jesenic do Beljaka, Salzburga in Innsbrucka.
Nemčija
-Tiri povezave na dan z enim nočnim in tremi dnevnimi vlaki do Münchna in Frankfurtha.
Hrvaška
- Do Zagreba štiri dnevne povezave preko Dobove in dve povezavi na dan do Reke.
- V poletni sezoni bo vozil direktni vlak do Pazina in Pulja , poleti  vsak dan tudi lokalni vlak iz Divače v Istro (Hrvaška), prestop v Buzetu.
- Tudi v novem voznem redu bodo dnevni lokalni vlaki vozili iz Celja preko Rogatca do Lupinjaka, iz Ormoža do Čakovca ter iz Metlike do Karlovca.
Srbija
-Poleg dnevnega vlaka bo med  božično novoletnimi prazniki in v poletni sezoni vozil tudi nočni vlak med Ljubljana in Beogradom.
Madžarska
- Pomembna novost je sezonski vlak! V poletni sezoni bo namreč vozil nočni vlak na relaciji Budimpešta - Celje - Ljubljana - Koper/ Reka in nazaj.
- Vsak dan  Intercity  vlak Ljubljana - Celje - Murska Sobota - Veszprem - Budimpešta.

Cenovne ugodnosti

V mednarodnem prometu se z novim voznim redom spreminjajo tudi  številne cene. Za potovanja v evropska mesta  so na voljo najugodnejše nizkocenovne vozovnice Spezial. Vozovnice so na voljo za potovanja v  Zagreb, Reko (Opatijo), Beograd, Dunaj, Praga, Frankfurt, München in  Zürich. Za potovanje iz Ljubljane do Beograda po novem voznem redu  ni  več omejeno število nizkocenovnih vozovnic, vse enosmerne vozovnice stanejo  29 evrov, povratne pa 49 evrov. Za 9 evrov se boste lahko do Zagreba,  po novem, odpeljali  tudi iz Celja, iz Maribora pa bo za vožnjo do Zagreba treba odšteti  12 evrov.  Iz Ljubljane do Pulja in nazaj se boste zapeljali za 29 evrov.Za potovanja skupin med Slovenijo in Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Makedonijo se je popust na redne cene s 30 odstotkov povečal na 50 odstotkov. Starejši od 60 let in upokojenci ter mladi do 26. leta bodo v mednarodnem prometu med Slovenijo in Hrvaško potovali še ugodneje, s 50 odstotnim  popustom na cene redne ponudbe.

Vse podrobnejše informacije o voznih redih, cenah in dodatnih ponudbah so na voljo na spletni strani www.slo-zeleznice.si, na prodajnih mestih in v Infocentrih Slovenskih železnic, po e-pošti potnik.info@slo-zeleznice.si in po telefonu, na plačljivi številki 1999.