Slovenija
98 ogledov

Nova pravila za uporabo mobitelov

Slovenija 260.11.2013 mobitel, mobilna telefonija, mobilno omrezje, google, ilus Saša Despot
Za gostovanje v Evropski uniji (EU) se bodo stroški komunikacijskih storitev, torej klici, SMS in MMS sporočila ter prenos podatkov, občutno znižali. Od 30. aprila bodo cene nižje tudi do 77 odstotkov, pravijo v Telemachu.

Če imate denimo v paketu zakupljenih tisoč megabajtov prenosa podatkov, se bo ta kvota upoštevala tudi pri porabi v državah EU. Operaterji bodo sicer lahko za vsak prenesen megabajt podatkov zaračunali pribitek, ki pa ne bo smel biti višji od 6,1 centa. Če boste torej iz svoje kvote v drugih državah EU porabili sto magabajtov, boste morali doplačati 6,1 evra.

Pri Simobilu poudarjajo, da bodo še naprej ponujali trenutne pakete za gostovanje v tujini, saj so bolj ugodni od zahtev, ki jih prinašajo nova evropska pravila. Za opcijo EU neskončno je tako treba doplačati 2,99 evra na dan (neomejena dnevna količina prenosa), za opcijo Tujina 1 GB pa 9,99 evra na mesec (1 GB prenosa mesečno).

Za primerjavo, po novem ceniku bi morali za 1 GB prenosa podatkov v državah EU doplačati 61 evrov.

"Uporabnikom, ki redno uporabljajo prenos podatkov, svetujemo, da si vključijo eno izmed možnosti, ki jih ponujamo, saj prenosa podatkov ne moremo stoodstotno nadzorovati, zato lahko nastanejo nepredvideni stroški," sporočajo s Simobila.

PREBERITE ŠE:

V Telemachu dodajajo, da se bo tudi po porabi vseh zakupljenih količin podatkov iz paketa, ki ga ima uporabnik, za prenos še vedno zaračunavalo 6,1 centa na MB, se bo pa znižala hitrost prenosa. Če pa ima uporabnik v paketu že vključene enote za storitve v EU, mu porabe ne bodo dodatno zaračunavali.

Telekom: Opcija za prenos podatkov v EU dražja kot prenos podatkov po ceniku

Telekom opcij za prenos podatkov v tujini ni prilagodil novim cenam, ki jih določa Bruselj. Po ceniku boste torej plačali manj, kot če si kupite opcijo za dodaten prenos podatkov.

Za zakup 15 MB prenosa podatkov vam bodo zaračunali 1,9 evra, za sto pa 11,90 evra.

Kot rečeno, lahko z omejitvami, ki jih je uveljavila Evropska komisija, operaterji po ceniku za prenesen MB podatkov zaračunajo le pribitek, ki ne sme presegati 6,1 centa. Za 100 MB znaša torej cena 6,1 evra.

V Telekomu sicer pravijo, da uporabniki paketov EU Neomejeni, Neomejeni C, Neomejeni D, Paket 2015 ter Poslovni Neomejeni C in Poslovni Neomejeni D za neomejeno uporabo mobilnih storitev v državah EU nikoli ne bodo plačali več kot 2,90 evra na dan. Če pa bodo njihovi uporabniki porabili manj, jim bodo zaračunali le pribitek. Pri tem še sporočajo, da lahko porabijo 1 GB prenosa podatkov dnevno, po tem pa jim bodo hitrost prenosa za tisti dan omejili na 64 kb/s.

dezurni@zurnal24.si

Prikaz nasprotnih dejstev

V članku z naslovom »Od jutri naprej nova pravila za uporabo mobitelov«, ki je bil na portalu Žurnal24 objavljen v petek, 29. aprila, popoldan, je navedena netočna trditev, da Telekom Slovenije opcij za prenos podatkov v tujini ni prilagodil novim cenam, ki jih določa Bruselj.

Evropska regulativa določa, da lahko uporabniki mobilnih storitev s 30. aprilom 2016 med gostovanjem v državah EU koristijo tudi količine mobilnih storitev, ki so jim sicer na voljo za uporabo v domačem omrežju, pri čemer lahko operater za vsako enoto storitve zaračuna le določen pribitek. Opcije za tujino, ki ste jih v navedenem članku izpostavili, pa so namenjene uporabnikom naših mobilnih storitev izključno med gostovanjem v tujini oz. državah EU, pri čemer cena za 1 MB prenosa podatkov znaša bistveno manj, kot je dovoljena najvišja cena 0,244 evra. V primeru zakupa 15 MB prenosa podatkov po ceni 1,9 evra oziroma 100 MB za 11,90 evra, je cena prenosa podatkov 0,1267 €/MB oz. 0,119 €/MB, kar je v skladu z evropsko uredbo. Namen evropske regulative je namreč približati cene mobilnih storitev v domačem omrežju in med gostovanjem v državah EU.

Nataša Osolnik
Služba za odnose z javnostmi

Komentarjev 2
  • primoz.g 00:52 30.april 2016.

    P treba jim je razložit in IZTOŽIT tudi vsak poskus ZAVAJANJA uporabnikov, predvsem zadnjega updata, omejitev na 10 eur

  • Avatar Leon
    Leon 19:42 29.april 2016.

    Predvsem je potrebno tistim,ki obračunavajo preseganje kvote razložiti in pojasniti pretvornike ......koliko je 1GB ,1MB in 1kB ........dragi moji Telemahovci !