Slovenija
35008 ogledov

Nova pravosodna ministrica odpravila Janševo blokado

Novice: Dominika Švarc Pipan Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Imamo trinajst novih državnih tožilcev.

Nova pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je pohitela s kadrovskimi spremembami v pravosodju in odpravila blokado Janševe vlade pri imenovanju državnih tožilcev, ki jo je napovedala v svoji nedavni predstavitvi pred odborom v DZ. Vlada je danes na njen predlog imenovala 13 državnih tožilcev, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Kot izhaja iz sporočila za medije, je vlada danes imenovala dva tožilca na vrhovnem državnem tožilstvu, preostale pa na okrožnih državnih tožilstvih, in sicer štiri na okrožnem tožilstvu v Ljubljani, tri na okrožnem tožilstvu v Celju, dva na okrožnem tožilstvu v Kopru, po enega pa na okrožnem tožilstvu v Mariboru in v Kranju.

Strokovno preverjen kader

Po besedah Švarc Pipanove gre pri predlogih ministrstva za strokovno preverjen nabor kandidatk in kandidatov, ki so prešli tudi sito Državnotožilskega sveta. "Z vidika sodobne demokracije in vrednot vladavine prava je blokada imenovanj državnih tožilcev nedopustna praksa, ki je povzročila precejšnjo kadrovsko stisko v tožilskih vrstah," so na ministrstvu povzeli besede ministrice.

Državnotožilska organizacija se namreč sooča z velikim pomanjkanjem državnih tožilcev in že dalj časa opozarja na pereče kadrovske razmere na državnih tožilstvih, ki so nastale s tem, da prejšnja vlada ni odločila o prejetih predlogih za imenovanje.

Po podatkih ministrstva so ob koncu lanskega leta funkcijo opravljali zgolj 203 državnotožilski funkcionarji, kar pomeni, da skupno število državnih tožilcev dosega le slabih 75 odstotkov sistemiziranih mest, ki jih predvideva odredba o številu mest državnih tožilcev.

Kot še sporočajo z ministrstva, se bo Švarc Pipanova tudi v prihodnje zavzemala za ažurno vodenje razpisnih postopkov in zagotovitev optimizacije postopkov imenovanj državnih tožilcev, v okviru zakonodajnih sprememb.

Vlada Robert Golob Slovenija Slovenija Dodatne kadrovske spremembe. To je sklenila vlada. Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Slovenija Posle v roke prevzeli novi ministri: "Mračnjaškega obdobja je konec"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Toma 20:13 02.junij 2022.

    Vse super duper! Kar naenkrat smo se zbudili v pravlično deželo. Se vam ne zdi, da je enostavno prelepo, da bi bilo res?

  • Erik Krivec 20:11 02.junij 2022.

    To je sedaj vaša "Svoboda". Širite se, le kar. Saj bomo mi bedaki vse plačali. Norme jim postavite.

  • bljitva 19:28 02.junij 2022.

    kaj je komunjare, a ste u transu?