Slovenija
29 ogledov

Nova premierka okarala Novakovo

Ljudmila Novak Žurnal24 main
"V moji vladi nikogar ne bomo ocenjevali na podlagi rodu," je bila Bratuškova ostra do besed Ljudmile Novak.

Mandatarka Alenka Bratušek je med današnjim uvodnim nastopom v državnem zboru, kjer bodo v večernih urah glasovali o novem setu ministrov, ostro okrcala predsednico NSi Ljudmilo Novak.

Bratuškova je med drugim predstavila prioritetne naloge posameznih ministrov, pri Tini Komel, ki bo vodila resor brez listnice za Slovence po svetu in v zamejstvu, pa se je ustavila pri besedah nekdanje ministrice.

tina komel | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ljudmila Novak je namreč pred dnevi dejala, da ima pomisleke glede svoje naslednice. Dejala je, da je naloga ministra za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ohranjati in krepiti njihovo narodno zavest ter pripadnost. Zato bi po mnenju Novakove ta resor moral voditi nekdo, ki nosi slovenstvo v srcu, ne pa nekdo, ki se opredeljuje za pripadnika italijanske narodne skupnosti.

Šteje le delo

"To, kar se ji je zareklo o Komelovi, je onkraj vseh civilizacijskih standardov. V moji vladi nikoli, ampak res nikoli nikogar ne bomo ocenjevali po rodu, ampak po tem, kako dela," je danes poudarila Bratuškova.

Na izjavo so se odzvali tudi v Pozitivni Sloveniji, pri kateri so zapisali, da takšna izjava ne spada v strpno Slovenijo: "S to izjavo je kritika iz vsebinskega polja prešla na polje diskreditacije in diskriminacije, ki nima podlage v naši ustavi in je z njo celo v popolnem nasprotju."

Novakova o vladi "kratkega roka trajanja"

Novakova je danes pojasnila, da je pred dnevi o kandidaturi Komelove izrazile le pomisleke in ne očitke. "Kot, če bi italijansko manjšino v slovenskem parlamentu zastopal Slovenec, bi verjetno italijanska manjšina, ali pa madžarska, tudi protestirala in mislim, da to ni diskriminatorno, če človek izrazi svoje pomisleke," je dejala.

Tini Komel je zaželela, da bi jo Slovenci v zamejstvu in po svetu dobro sprejeli in da bi dobro opravljala svojo nalogo, o vladi pa je dejala, da ji "ravno dolgega roka trajanja" ne pripisuje.

Komentarjev 38
  • sintesi 07:02 23.marec 2013.

    za koji k....c sploh imamo ministrstvo za slovence po svetu.......jim kaj manjka tam kjer živijo, vsak naj se sam znajde v okolju kjer živi, meni ki sem skovenec v sloveniji noben ne pomaga

  • Oxxo 22:43 21.marec 2013.

    Scott pojdi na zdravljenje. Vemo česa!

  • Oxxo 17:16 21.marec 2013.

    @ScottTebe - ne glede na vero, spolno usmerjenost, politično pripadnost pa tudi jaz ne bi rad imel za soseda!