Slovenija
17 ogledov

Nova serija javnih del

Po neuradnih podatkih zavoda za zaposlovanje so izvajalci v zadnjih dveh letih p Žurnal24 main
Javna dela. Za tiste, ki so prvič pogoreli, nov razpis. Šole in vrtci se ne bodo smeli prijaviti.

Za brezposelne, ki so konec leta ostali brez zaposlitve v javnih delih, na ministrstvu za delo pripravljajo nov razpis, imenovan Priložnost zame. Zaživel naj bi v enem mesecu.

Merilo ne več minimalka
Minimalna plača. Plačilo brezposelnih, ki delajo prek javnih del, je odvisno od minimalne plače. Udeleženec s sedmo stopnjo izobrazbe lahko tako zasluži 120 odstotkov minimalne plače, kar je trenutno 674 evrov, s prvo stopnjo izobrazbe pa 80 odstotkov (450 evrov). Po novem razpisu njihova plača ne bo več vezana na minimalno plačo.

Kot smo že pisali, je letos precej izvajalcev javnih del ostalo brez državnega denarja in so bili prisiljeni skrčiti programe, zato delavcem, ki so zanje delali prek javnih del, pogodb niso mogli podaljšati.

Na razpis Priložnost zame se bodo lahko prijavljale zgolj nevladne organizacije (NVO), ne pa več tudi javni zavodi, kot so šole, vrtci ... Za to so se po besedah direktorice direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu Damjane Košir odločili, ker “javna dela v javnih zavodih praviloma niso vodila v redne zaposlitve”, saj je trenutno v javnem sektorju zaposlovanje zamrznjeno.

NVO bodo za enoletno zaposlitev dolgotrajno brezposelnega ali invalida lahko pridobile 7.500 evrov subvencije, če bodo delavcu zaposlitev podaljšale še za eno leto, pa dodatnih 7.500 evrov. Za program bo na voljo deset milijonov evrov, večinoma iz evropskega socialnega sklada. Na ministrstvu pričakujejo, da bo delo na ta način letos dobilo od 800 do tisoč ljudi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.