Slovenija
28 ogledov

Nova sestava državnega sveta

DRŽAVNI SVET Dejan Mijović
Neuradno je znana celotna sestava novega mandata državnega sveta. Novoizvoljenih je 18 svetnikov, od katerih jih je 16 funkcijo opravljalo že do sedaj, v 40-članskem organu pa bosta po novem dve ženski.

V novem mandatu iz vrst delodajalcev je položaj obdržal Stojan Binder, poleg njega so bili izvoljeni predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Milan Lukić, generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Igor Antauer in predsednica upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije Marija Lah.

Predstavnika kmetov bosta še naprej Cvetko Zupančič in Peter Vrisk. Odvetniška zbornica Slovenije je za predstavnico samostojnih poklicev predlagala Bojano Potočan.

Univerze, visoke in višje šole bo zastopal rektor ljubljanske univerze Radovan Stanislav Pejovnik.
Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar je zastopnik za Funkcionalne interese kulture in športa.

Za interese socialnega varstva je bila izvoljena sekretarka Združenja centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva. Na svetniški funkciji ostaja Janvit Golob kot predstavnik raziskovalne dejavnosti in za interese zdravstva Peter Požun.

Predstavniki delojemalcev so sindikalisti Dušan Semolič, Branimir Štrukelj, Drago Ščernjavič in Oskar Komac.

Alojz Kovšca bo še naprej zastopal interese obrtnikov, Zveza društev Slavistično društvo Slovenije pa je za predstavnika vzgoje in izobraževanja predlagala Zorana Božiča.

Svetniške funkcije bo obdržalo sedem sedanjih predstavnikov lokalnih interesov, nova izvolitev pa ni uspela sedanjemu predsedniku DS Blažu Kavčiču.

Za 40 svetniških mest se je potegovalo 127 kandidatov, med njimi več kot polovica svetnikov iz sedanje sestave. V sredo so lektorji volili 22 državnih svetnikov, ki bodo zastopali lokalne interese, danes pa so odločili še o 18 svetnikih, zastopnikih socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.