Slovenija
51 ogledov

Nova spletna enciklopedija

Na spletni strani knol.google.com so že objavljeni prvi članki. Žurnal24 main
Google je zagnal svojo lastno brezplačno spletno enciklopedijo Knol, ki bi lahko postala konkurenčna priljubljeni nekomercialni spletni enciklopediji Wikipedia.

Wikipedia je zaživela pred sedmimi leti in je ena najbolj obiskanih spletnih strani na svetu. Obiskovalcem omogoča anonimno sestavljanje oziroma spreminjanje vsebine člankov, pri čemer temelji na zaupanju, da bodo posamezniki s točnimi informacijami popravili napake in zavajajoče vnose.

 

Kaj je knol?

Knol je oznaka za enoto znanja oziroma avtorski članek o določeni temi.

Za razliko od Wikipedije Knol omogoča uporabnikom, da se pod članke, ki jih vnesejo, podpišejo. "Vsak knol bo imel avtorja ali skupino avtorjev, ki bodo s svojimi imeni stali za svojimi članki," poudarjajo v Googlu. Svojo novo storitev vidijo prej kot dopolnitev in ne konkurenco Wikipediji.

Avtorji bodo lahko dodali svojo fotografijo in osebne podatke, odločali pa bodo lahko tudi o tem, katere pripombe in predloge drugih obiskovalcev glede vsebine svojih člankov bodo upoštevali in v kakšni obliki. Možnost komentiranja in ocenjevanja člankov bodo na voljo obiskovalcem oziroma bralcem člankov.

Odločitev Googla, da bodo avtorji v svoj članek lahko vključili tudi vsebinsko ustrezen oglas iz Googlove oglaševalske platforme Adsense, je po mnenju analitikov močna spodbuda uporabnikom, da napišejo članek. Če bo avtor izkoristil to možnost, mu bo Google namenil delež prihodkov, ki jih bo ustvaril s tem oglasom. Prisotna je bojazen, da bodo uporabniki raje pisali o komercialnih temah, za katere bodo lažje našli ustrezen oglas, kot o bolj akademskih tem
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.