Slovenija
3649 ogledov

Nova sprememba glede mask v šolah

Šola in covid Epa
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je napovedala, da bo v šolah prišlo do sprememb glede nošenja mask.

Odlok, ki določa pravila glede nošenja mask v šolah, bodo omilili, saj je to smiselno glede na epidemiološke podatke. "Odločili smo se, da odlok nekoliko omilimo in da otroci znotraj mehurčka med poukom v osnovni in srednji šoli ne potrebujejo maske," je povedala državna sekretarka Tina Bregant. Otroci maske še vedno potrebujejo izven matičnega razreda, ko so na javnem prevozu, v množici. Prav tako še vedno priporočajo vzdrževanje ustrezne razdalje. 

Učitelji v prvi triadi bodo prav tako razbremenjeni nošenja mask, vendar morajo vzdrževati potrebno razdaljo. Na fakultetah predavateljem predlagajo, da poskrbijo za ustrezno zaščito, pri tem je Bregantova naštela poleg maske še vizir in pleksi steklo. 

Kdaj bo odlok začel veljati, še ni jasno. Bregantova je dejala, da bi to lahko bilo že v soboto. 

Vlada mora po navodilu ustavnega sodišča vsake 14 dni preverjati ukrepe, kar po njenih besedah delajo. To pa pomeni, da bi lahko v prihodnje spet prišlo do sprememb glede nošenja mask v šolah, če bi prišlo do izrazitega porasta okužb med otroki med poukom. 

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na tiskovni konferenci dejal, da je stanje v šolah dobro. Okužb pri učencih ni veliko, naj bi pa bilo več okužb med učitelji. 

Covid-19 Slovenija Tako se je covid-19 širil po Sloveniji
Državna sekretarka je komentirala tudi zadnje podatke o številu okužb v Sloveniji. "Ko smo enkrat na tej krivulji, ki je eksponentna, je to krivuljo izjemno težko ustaviti. Upam, da jo bomo uspeli z ukrepi v družbi," je dejala. 

Med naslednjimi ukrepi, ki bi jih lahko sprejela vlada, je po njenem mnenju omejitev zbiranja. "Zmanjšati moramo število kontaktov. Manj kot imaš kontaktov, manjša je možnost, da boš od nekoga dobil virus," je poudarila.

covid-19 covid-19 Zdravje Rekordno število novih okužb

dezurni@zurnal24.si 

 
Komentarjev 2
  • Avatar ovca
    ovca 14:36 30.september 2020.

    Temu se reče : "Je*be lud zbunjenog"!

  • LetherHossen 14:24 30.september 2020.

    ;-) Ti pa res menjajo hitreje svoje odločitve kot gate. Zmeda je res popolna, ko se politika vmešava v stroko. Komu izpostavim račun za maske, ki sem jih dodatno nabavil za otroka?