Slovenija
723 ogledov

Nova sprememba za normirance, ki jo še lahko uveljavite

moški dokumenti odločba računalnik
Zaradi spremembe veljavnosti stališča glede davčne obravnave oprostitev prispevkov za socialno varnost pri normirancih, lahko tisti, ki so že oddali obračun, oddajo popravek.

Fizične osebe z dejavnostjo - normiranci, ki jim prispevke plačuje država, ali ostali podjetniki normiranci, ki so bili na podlagi protikorona ukrepov za obdobje marec-maj 2020 oproščeni prispevkov za socialno varnost, lahko oddajo popravek davčnega obračuna. 

Prišlo je namreč do spremembe stališča glede davčne obravnave oprostitev prispevkov za socialno varnost pri normirancih. Stališče, pri katerem se prispevki, plačani s strani države, pri normirancih ne izvzemajo iz davčnega obračuna, po novem ne velja za odmerno leto 2020. Za odmerno leto 2020 bo tako veljalo še staro stališče, ki je za zavezance ugodnejše. 

Kaj storiti?

"Zavezanci, ki so že oddali letne davčne obračune za leto 2020 (rok je bil 30.4.2021) bodo lahko prek sistema eDavki ponovno oddali obračun kot popravek. V tem popravku bodo morali oproščene prispevke izvzeti iz prihodkov v točki 2.6 obračuna DDD-DDD," pojasnjuje Finančna uprava RS. Oddaja popravka obračuna ni obvezna, ampak prostovoljna, prinaša pa ugodnejšo davčno obravnavo.

Kdor želi oddati popravek obračuna, mora v eDavkih odpreti že oddan obrazec obračuna DDD-DDD. Na vrhu obrazca je treba klikniti na gumb "Popravek" in izbrati vrsto dokumenta, ki ga želite oddati. Finančna uprava predlaga vložitev dokumenta "P" oziroma "Z". "V obrazcu nato poiščite točko 2.6. in v polje vnesite znesek oproščenih prispevkov za socialno varnost (znesek oproščenih prispevkov ste že prej morali vključiti v prihodke - pod zaporedno št. 1). Na ta način boste oproščene prispevke izvzeli iz prihodkov. Na koncu ne pozabite oddati dokumenta," o postopku pravijo na finančni upravi. 

Kaj bo naslednje leto?

Stališče finančne uprave bo treba upoštevati pri oddaji davčnih obračunov za leto 2021. To pomeni, da se bodo v davčnih obračunih za leto 2020 (oddajali se bodo do konca marca 2021) oproščeni prispevki lahko izvzeli iz davčnega obračuna. 

Stališče finančne uprave je, da se "prispevki, plačani s strani države, pri normirancih ne izvzemajo iz davčnega obračuna. Za zavezance, ki so zavarovani kot samozaposlene osebe, se namreč oprostitev prispevkov realizira preko določitve davčne osnove, ki je dobiček, ki se ugotovi kot razlika med dejanskimi prihodki in dejanskimi ali normiranimi odhodki, doseženimi v zvezi z opravljanjem dejavnosti. Na podlagi računovodske operacije priznavanja odhodkov iz naslova plačanih prispevkov, ki jih dejansko plača država, dobiček iz naslova pripoznanih prihodkov ne nastane, s tem pa je realizirana oprostitev iz 9. točke 20. člena ZDoh-2. Glede odhodkov se pri zavezancu, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, šteje, da se je zavezanec odločil za pavšalno določanje oziroma pripoznavanje vseh odhodkov, ne glede na dejansko vrsto in višino obračunanih odhodkov, vključno z obračunanimi prispevki za socialno varnost. Prispevki se torej ne izvzemajo iz davčnega obračuna, ampak se oprostitev realizira preko pripoznave prihodkov in odhodkov v poslovnih knjigah".

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.