Slovenija
62452 ogledov

Nova srednjeročna napoved: Novembra že sneg?

jesensko vreme Profimedia
Oktober nas še naprej razvaja z visokimi temperaturami. S čim pa nam bo postregel november?

Na vremenskem portalu ciklon.si/srednjeročna napoved izpostavljajo, da je trenutna povprečna temperatura v Ljubljani oktobra 15,3 stopinje Celzija, kar je kar 3,9 stopinje nad dolgoletnim povprečjem 1991-2020. 

"Do konca oktobra bo še naprej pretoplo vreme, precej pogoste pa nas bodo prehajale atlantske motnje. V naslednjem tednu nas bodo prešle vsaj tre vremenske motnje, vmes pa bodo obdobja suhega in občasno tudi sončnega vremena," napovedujejo na omenjenem vremenskem portalu, kjer dodajajo, da je največ sonca in najbolj toplo vreme pričakovati na vzhodu Slovenije.

Teden vremenskih motenj

V tednu, ki je pred nami, nas bo nova atlantska motnja dosegla v torek; največ padavin bo na zahodu, na vzhodu bo dežja zelo malo. V noči na sredo se bodo krajevne padavine razširile nad vso Slovenijo. Precej verjetno je, da bo sreda precej deževen dan, pišejo na cilkon.si/srednjeročna napoved. 

V četrtek bodo padavine prehodno ponehale, pokazalo se bo tudi nekaj sonca, vendar nas bo kmalu dosegla nova vremenska motnja; v noči na petek in petek dopoldne je pričakovati obilne padavine. Različni modeli nam kažejo ogromno dežja, lokalno čez 100 mm v 24 urah. 

Ob koncu naslednjega tedna se bo nadaljevalo spremenljivo vreme, suha obdobja pa bodo daljša, največ dežja bo padlo na zahodu, medtem ko na vzhodu večinoma suho vreme. 

Kaj se nakazuje za november

Na vremenskem portalu ciklon.si/srednjeročna napoved objavljajo, da nekateri italijanski portali pišejo o nadpovprečno hladnem vremenu v prvem tednu novembra in obilici snega na območju Alp.

"Evropski model ima res zametke grebena nad severnim delom Atlantika in ciklon nad severnim delom Sredozemlja, ki lahko ob pravilni postavitvi prinese sneg blizu nižinam," dodajajo na ciklon.si in napoved sklenejo, da je za resnejšo napoved za november vendarle še prezgodaj.

promet avtocesta vožnja dež Slovenija Arso: Razmere so se spremenile, izdali posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:55 23.oktober 2023.

    Jp,pa proti večeru se bo stemnilo...!!!

  • miha.z 06:39 23.oktober 2023.

    Včasih je bil dež, sedaj pa je vremenska motnja :)

  • rd2dmk2 19:31 22.oktober 2023.

    zgodovinarji, dajte poiskat katero leto je bilo 1 septembra v kr.gori tolk snega da so skori žičnice zalaufal. aja pa starci z belim bradami, povejte mladeži, kako ste hodili prvega novembra na britofe nove pelc montelne razkazovat pa v ta ...prikaži veča visokih čevljih gazili med grobovi. pa vsi prižigali cele trume sveč da ste se greli. in bežali potem domu, kurit šporgete, kamine in peči, da se je kadilo iz raufenkov, da ste bli kot klobase , ki so prišle iz rauf kamre.