Slovenija
52741 ogledov

Nova srednjeročna napoved: Tako kaže do konca oktobra

dežnik Shutterstock
Kaj nas čaka v drugi polovici meteorološke jeseni?

S pomikom vremenske fronte prek Slovenije se je danes tudi pri nas občutneje ohladilo. Do konca meseca nas čaka miks vsega, objavljajo pri Ciklon.si/Srednjeročna napoved. 

"Vsak dan gledam v srednjeročni izračun in kaže na precejšnje količine padavin do konca meseca. Mediana kaže med 50-300 mm za Slovenijo, glavnina na zahodu. Viden je tudi kvarnerski dimnik saj kaže za Rijeko 280 mm in ima razpon od 90 in tja do 500 mm," objavljajo pri omenjeni vremenski strani. 

Pojasnjujejo, da kvarnerski dimnik pomeni, da bomo na privetrni strani izrazitega ciklonskega območja, ki se bo več dni obnavljalo nad jugozahodnim delom Evrope. "Kakšnega mraza kljub padavinam ne bo. Iz Sredozemlja bodo z južnimi do jugozahodnimi vetrovi prihajale pošiljke precej vlažnega in toplega zraka."

Podrobneje o prihodnjem tednu

Po prehodu današnje vremenske fronte bomo imeli dva razmeroma lepa dneva, v sredo popoldne oz. v noči na četrtek se bo ciklonsko območje pomaknilo nad Genovski zaliv in se tam obnavljalo nekaj dni. Predvidoma tja do nedelje. 

Z jugozahodnikom, ki bo začel po nižinah pihati v sredo in bo v četrtek in petek bolj izrazit, bo prinesel tudi višje temperature. Izrazito toplo bo na Balkanu in vse tja do Črnega morja, s temperaturami tudi čez 30 stopinj. Tudi pri nas na vzhodu zna biti precej topleje kot v začetku tedna, verjetno s najvišjimi temperaturami okoli 25 stopinj. 

Kljub temu, da velika sonca verjetno ne bo. Ker bo šel vdor ciklonskega območja daleč proti jugu, bo v četrtek in predvsem v petek v zraku tudi nekaj saharskega peska. Glavnina padavina bo v sredo popoldne, v četrtek in petek nad zahodno Slovenijo, ob koncu tedna pa bo predvidoma več padavin tudi na vzhodu. 

Do konca meseca 

"Okoli 24. oktobra se bo nad nami prehodno okrepilo območje visokega zračnega pritiska, ki bo precej hitro oslabelo ob blokadi nad Skandinavijo je pričakovati nove in nove atlantske motnje proti Sredozemlju, zato se bo po vsej verjetnosti nestabilno vreme nadaljevalo še naprej, kot sem na začetku napisal, do konca meseca," napoved sklenejo pri Ciklon.si/Srednjeročna napoved.

dež Slovenija Tako mrzlo bo v ponedeljek zjutraj jesensko vreme Slovenija Slovenija Vreme. V zadnjih 60-tih letih se nam je to zgodilo le petkrat

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.