Slovenija
5379 ogledov

Nova srednjeročna napoved. Vremenska mešanica.

Pomlad Profimedia
Druga marčevska dekada prinaša menjavanje hladnejših in toplejših obdobij. Pomlad že trka na vrata.

Nad naše kraje v naslednjih urah prihaja najbolj topel zrak v letošnjem letu, zato se bo v višinah močno ogrelo, razmere v prihodnjih urah opisuje vremenski portal Ciklon.si. Takih situacij bo postopno vedno več, saj se polarna fronta v marcu pomika severneje. Ker pa je na severu še vedno ogromna zaloga mrzlega zraka, so še naprej možni prodori hladnejših zračnih mas proti Sredozemlju. 

"Tudi v drugi marčevski dekadi se bodo izmenjavala hladnejša in toplejša obdobja. Afričan bo prinesel na jugovzhodu Španije temperature tudi čez +30 °C," pišejo. "Nas ta zrak še ne bo dosegel, kajti po jutrišnji otoplitvi bo sledila v petek nova ohladitev. Ob prehodu vremenske fronte bo sekundarni ciklon nastal prejužno in padavin ne bo veliko. Še največ v zahodni Sloveniji, na vzhodu pa marsikje ne bo padla niti kaplja dežja."

V nedeljo in ponedeljek se bo prehodno okrepilo območje visokega zračnega pritiska, čemur bo v torek sledilo nekoliko večje poslabšanje vremena. Meja sneženja bo večinoma nad 1.500 metrov, le v noči na sredo se bo nekoliko spustila, vendar po nižinah ne bo snežilo. 

Po omenjenem prehodnem poslabšanju se bo postopno začel krepiti afriški anticiklon, zaradi česar se bo močno otoplilo. "Skratka pomlad močno trka na vrata," pravijo. 

Kaj sledi v prihodnjih dneh?

Jutri bo na zahodu več oblačnosti, v hribovitem svetu se lahko dopoldne še pojavlja nekaj dežja, napovedujejo na agenciji za okolje. Drugje bo najprej deloma jasno s kakšno ploho, popoldne pa bo povečini sončno. Okrepljeni jugozahodni veter bo popoldne slabel. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, v alpskih dolinah malo nad 0, najvišje dnevne pa od 13 do 18 °C. 

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno vreme, nastajale bodo krajevne padavine, deloma plohe. V soboto bo večinoma oblačno, v notranjosti Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem proti večeru burja. 

V nedeljo in ponedeljek bo delno jasno. Jutranje temperature bodo okoli ničle, popoldanske pa okoli 10 °C. V torek bo predvidoma oblačno z občasnim dežjem. Od srede do petka kaže na deloma jasno in suho vreme. Jutra bodo sveža, dnevi pa postopno spet toplejši. 

desetdnevna napoved vremena | Avtor: Arso Arso

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.