Slovenija
16 ogledov

Nova stanovanja močno navzdol

Nepremičnine Shutterstock
Prodaja stanovanj v Celovških dvorih obrnila statistiko cen močno navzdol.

Cene novih stanovanj so se v tretjem četrtletju 2013 glede na drugo četrtletje znižale za 15 odstotkov. "S tokratnim znižanjem so se cene novih stanovanj spustile na doslej najnižjo izmerjeno raven, in ta je za 13,5 odstotka nižja od ravni cen v prvem četrtletju 2007, ko smo na začeli statistično spremljati te cene," so zapisali na Statističnem uradu republike Slovenije (Surs).

Na padec cen v tem četrtletju je odločilno vplivala prodaja stanovanj iz stečajne mase v Ljubljani (Celovški dvori in drugo). Iz tega vira je bilo kar 60 od 165 vseh prodanih stanovanj.

Padec cen je bil po podatkih Sursa še izrazitejši tudi zato, ker so se cene novih stanovanj, potem ko so se vse leto 2012 postopno zniževale, v prvih dveh četrtletjih leta 2013 nepričakovano zvišale, in sicer glede na zadnje četrtletje 2012 za skupno 11,3 odstotka.

Novo znižanje cen poskuša država preprečiti s politiko slabe banke (DUTB), ki je ustavila skorajšnjo prodajo preostalih 240 stanovanj v Celovških dvorih.

Hiše so se pocenile za 30 odstotkov

Nove družinske hiše so se v tretjem četrtletju 2013 v primerjavi s predhodnim četrtletjem pocenile za 2,7 odstotka. "Cene novih hiš torej še naprej postopno upadajo in v tem četrtletju so dosegle novo najnižjo raven," ugotavljajo na Sursu. Od cen v prvem četrtletju 2008, odkar statistično spremljamo te cene, so nižje za 27,8 odstotkov.

Transakcij, ki so bile uporabljene za izračun indeksa, je bilo v tretjem četrtletju zelo malo, najmanj doslej. V celotni Sloveniji je bilo prodanih komaj 11 novih hiš (vse v Osrednjeslovenski regiji).

Manj prodanih rabljenih stanovanj

Cene rabljenih stanovanj ostajajo nespremenjene, pri čemer je transakcij za polovico manj kot v predhodnem četrtletju. Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so se znižale že peto zaporedno četrtletje, tokrat za 3,6 odstotka. Znižale so na raven iz prvega četrtletja leta 2006. Cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, torej v preostali Sloveniji, pa so se nekoliko zvišale, in sicer za 2,5 odstotka, in dosegle raven, ki so jo imele ob začetku leta 2007.

Komentarjev 2
  • allstarr111 14:27 13.januar 2014.

    Ko se bojo dvignile nazaj boš že sam najdu ane :)

  • Marko Josipovic 13:44 13.januar 2014.

    javite, ko se bodo znižale za 30-35%. hvala.