Slovenija
18111 ogledov

Nova storitev na centrih za socialno delo

CSD Šiška Saša Despot
Pristojni želijo, da bi čim več ljudi uporabljalo smsPASS, zato bo postopek pridobitve mogoče opraviti na več mesti kot do zdaj.

Dostop do aplikacije zVem omogoča uporabnikom, da dostopajo tako do potrdil o cepljenju, testiranju kot tudi do drugih izvidov, ki jih imajo v kartoteki. "Večina nima dostopa do zVem, ki omogoča, da hitro in preprosto dostopate do covidnega PCT potrdila. Ta se bo spreminjal, enkrat bo T (testiran), morda P (prebolel), v končni fazi si želimo, da bomo vsi C, cepljeni," je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. 

Dodal je še, da je postopek pridobitve smsPASS poleg na upravnih enotah mogoče urediti na cepilnih mestih, centrih za socialno delo, finančnih uradih ali na vložišču ministrstva za pravosodje. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je dodal, da bo to mogoče urediti tudi na enotah ZZZS, po Poklukarjevih besedah pa bodo na voljo tudi zaposleni na občinah. Na poziv so se javni uslužbenci po njegovih besedah množično odzvali. 

Koritnik je pojasnil, da se je povpraševanje po smsPASS in digitalnem potrdilu v zadnjem obdobju zelo povečalo. V letošnjem letu so prejeli že toliko zahtevkov kot v celotnem lanskem letu. Ob tem je povedal, da je bilo lani takih zahtevkov okrog 66 tisoč. 

Vse prej naštete točke še ne delujejo. V tem trenutku lahko tako posamezniki dostop do smsPASS uredijo že na vseh izpostavah finančne uprave in na nekaterih cepilnih centrih, je dejal Koritnik in dodal, da tudi upravne enote ves čas delujejo kot prijavna mesta. 
Upravne enote so v tem obdobju precej obremenjene, zato se je treba pravočasno naročiti.

Na vprašanje, zakaj je še vedno treba smsPASS urediti osebno za tiste, ki nimajo digitalnega potrdila, je minister Koritnik dejal, da gre za storitev zaupanja v sistem, zato je treba držati določen standard zanesljivosti. "V skladu s sistemom, ki je vseevropski, moramo držati standard, ki zahteva osebno identifikacijo vsaj prvič, kasneje se lahko podaljšanje opravi z nekaj kliki," je pojasnil. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • softundsicher 05:33 04.junij 2021.

    Haha, seveda se je število zahtev za smspass povečalo, če ga potrebuješ za elektronski podpis referendumskih pobud.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:51 03.junij 2021.

    Ha ha ha, CSDjem se bo še smspasse dodalo, saj že brez tega ne sfolgajo svojega dela. Zakaj se rajši dotičnega dela ne obesi kakšnim brezdelnim uradnicam javne uprave?

  • Kathleen_Barrera 16:08 03.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦