Slovenija
13 ogledov

Nova tekma za postelje

Študentski domovi. Vloge za bivanje že sprejemajo. Prostora je premalo, menijo na Šoulu.

V novem študijskem letu bodo imeli ljubljanski študenti na voljo 18 postelj več v študentskih domovih in 50 postelj več pri zasebnikih s koncesijo, je povedala Darinka Kabelka Vrdlovec iz Študentskih domov v Ljubljani. Razpis za sprejem in podaljšanje bivanja je ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo objavilo včeraj, študenti pa morajo vloge oddati do 10. avgusta.

Lani dva tisoč preveč
Kabelka Vrdlovčeva letos pričakuje podobno število prošenj kot v zadnjih letih. Lani jeseni so jih za študentske domove dobili 9.661, kar je okoli 2.100 več, kot je bilo prostih mest. Po njenih besedah pa zavrnejo le študente, ki ne izpolnjujejo pogojev za bivanje. "Vsi, ki izpolnijo pogoje, se uvrstijo na prednostni seznam za vseljevanje. Zadnja tri leta smo na vselitev napotili vse študente s prednostnih seznamov," je dodala.

“Postelj je premalo”
Postelj je v študentskih domovih premalo za vse, ki so do njih upravičeni, pa menijo v resorju za socialo in zdravstvo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (Šoul). "Študentje so prisiljeni v bivanje v dragih stanovanjih, marsikateri tudi v bivanje v prostorih, ki niso vredni, da bi se jim reklo bivališče," so povedali. Po njihovem mnenju je treba med drugim zagotoviti gradnjo novih študentskih domov in s tem število ležišč povečati še za 5.500. Dodali so, da je treba povečati tudi število subvencij za bivanje pri zasebnikih in izboljšati nadzor nad bivalnimi pogoji v 
njihovih stanovanjih.

"Tisti, ki subvencionirane sobe ne dobijo, pa se srečujejo s težavami pri iskanju sobe po dovolj nizki ceni, saj je tovrstne ponudbe premalo," so dejali na Šoulu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.