Slovenija
11 ogledov

Nova tožba proti NLB

Ljubljanska banka Pixsell
Na sodišču v Memmingenu v Nemčiji se bo avgusta začelo sojenje proti Novi Ljubljanski banki (NLB) na podlagi tožbe Safeta Alimehaja, ki je podedoval devizne prihranke svojcev v nemški podružnici Ljubljanske banke.

Sodišče v Memmingenu se je v postopku proti NLB razglasilo za pristojno, kar prinaša nov zaplet pri reševanju spora med LB in njenimi varčevalci, poudarja hrvaški radio. Ob tem navaja stališče slovenske strani, da NLB ni pravna naslednica LB.

Uspeh bi sprožil nove tožbe

Kot navaja hrvaški radio, je imela LB v Nemčiji od 200.000 do 250.000 varčevalcev, kar bi v primeru uspešnosti tožbe proti NLB sprožilo plaz novih tožb. Mediji v Nemčiji in BiH so pred dobrim letom poročali, da je Safet Alimehaj podedoval devizne prihranke od očeta, ki je v Nemčijo prišel iz Osijeka. Za Alimehaja so tudi pisali, da je lastnik oglaševalske agencije in da si lahko privošči pravno bitko s slovensko banko.

Odvetnik hrvaških varčevalcev Milivoj Žugić je v pogovoru za hrvaški radio danes dejal, da Alimehaj nima prav, ko trdi, da je NLB pravna naslednica LB, čeprav omenja zakonsko določilo, ki lahko gre v prid tožbi proti NLB v Nemčiji.

"Če se na kakšno pravno osebo prenese poslovanje kake druge pravne osebe, potem je do višine prenesenega premoženja odgovorna tudi nova pravna oseba", je dejal Žugić.

Kmalu odločitev v dveh primerih

Hrvaški radio še poudarja, da bo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu kmalu dokončno odločilo o tožbi varčevalcev proti Sloveniji v zadevi Ališić in drugi. Gre za primer dveh varčevalcev LB Sarajevo in enega iz srbske podružnice Investbanke v Tuzli, v katerem je sodišče v Strasbourgu novembra 2012 razsodilo, da morata Slovenija in Srbija sprejeti ukrepe za poplačilo vseh starih deviznih vlog LB. Slovenija in Srbija sta se pritožili in uspeli z zahtevo za ponovno obravnavo.

Komentarjev 2
  • sprehajalec 22:18 11.marec 2014.

    Ja, tukajle pa ne bo pardona. Pa še NLB Frankfurt pa Milano, kjer je bilo vse prazno na koncu.

  • franke 19:05 11.marec 2014.

    PLAČAJTE ŽE ENKRAT,KAR STE DOLŽNI.BANDA SKORUMPIRANA.