Slovenija
10147 ogledov

Nova ugodnost za javne uslužbence

šola na domu Profimedia
Državni proračun bo v celoti kril šolnine otrok diplomatov.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala uredbo, ki se nanaša na spremembe in dopolnitve Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini.

S tem je vlada javnim uslužbencem, ki so diplomati ali drugače napoteni javni uslužbenci, podeljuje pravico do povračila šolnine za otroka, ki po vrnitvi iz tujine, kjer se je otrok v času napotitve izobraževal v mednarodnih programih izobraževanja, nadaljuje izobraževanje v mednarodnih programih osnovnošolskega in srednješolskega splošnega izobraževanja v Sloveniji.

Ministrstvo za zunanje zadeve je doslej šolanje na mednarodnih šolah sofinanciralo, do tega pa so bili upravičeni tisti otroci, katerih starši so štiri leta službovali v tujini in so otroci obiskovali šolo z mednarodnim programom ter doma nadaljevali šolanje v mednarodnem programu. "Otroci v tujino napotenih javnih uslužbencev v tujini namreč večinoma obiskujejo šole z mednarodnim programom, saj zaradi jezikovnih, pedagoških, varnostnih in drugih razlogov ne morejo obiskovati javnih šol v državi sprejemnici. Nekatere države tujcem niti ne omogočajo vpisa v javne šole," pojasnjujejo na ministrstvu. 

V Sloveniji delujejo tri zasebne mednarodne šole: Britanska mednarodna šola v Ljubljani (British International School of Ljubljana), Mednarodna šola Ljubljana (QSI International School) in Francoska šola (Ecole Francaise Ljubljana). Te ponujajo učne programe svojih držav, hkrati pa izvajajo programe, ki so enaki programom v mreži mednarodnih šol. Od leta 2018 deluje tudi Evropska šola Ljubljana, ki jo je ustanovila vlada, namenjena pa je otrokom zaposlenim v inštitucijah EU. 

 

Komentarjev 7
  • Naklonsky 13:19 28.julij 2023.

    Uredbo? Zanimivo…

  • Facja 09:01 28.julij 2023.

    To nima nobene zveze z javnimi uslužbenci. Diplomati so izbranci politike, vsi so visoko pozicionirani zlizanci z raznimi političnimi strankami. V diplomaciji ne moreš uspeti, brez partijske izkaznice raznih političnih opcij. Javni uslužbenci so pa uradniki, policaji, pazniki, medicinske sestre, ...prikaži več učiteljice...noben ne bo imel zastonj šolanja za svoje otroke. Novinarsko butast naslov. Itak.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:42 28.julij 2023.

    Pa odlično kosilo v parlamentu 5 evrov