Slovenija
31 ogledov

"Nova urbana kultura"

Policija je v sredo prijela 31 ljudi, med katerimi je bilo kar 15 mladoletnih, v Žurnal24 main
Štrajn: Manjše skupine izkoristile gnečo. Krajnc: Ne gre za anarhiste, to so jezni študenti.

Po sredinih demonstracijah se krešejo mnenja, zakaj je prišlo do izgredov, večina pa si je enotna vsaj v enem: “Obsojamo.”

Ni kriva zgolj mladost
Ravnatelj Srednje ekonomske šole Ljubljana Marko Rovan meni, da so izgredi odraz tistega, kar so mladostniki videli, da se dogaja v drugih delih sveta. "Videli so, da se to mora končati na takšen način. Verjetno bi se sicer počutili kot nepravi protestniki," pravi Rovan. "Težko rečem, ali je na izgrede vplivala mladost udeležencev. Vendarle so bili to organizirani protesti, ki so jih organizirali resni ljudje, predstavniki študentske populacije. Morali bi imeti večji nadzor."

Darko Štrajn iz Liberalne akademije meni, da gre lahko pri sredinem vandalizmu za "primer nove slovenske urbane kulture", lahko pa da so manjše skupine "izkoristile gnečo".

Marjan Krajnc, direktor Študentskega servisa Maribor, meni, da "zadnjih 20 let slovenski študenti niso potrebovali demonstracij, saj je bilo zanje poskrbljeno". Po njegovem mnenju ne gre za anarhizem, pač pa za "sprostitev silne negativne energije, ki jo imajo mladi do trenutne oblasti".

Podmladka skupaj
V Mladi Sloveniji, ki je sicer pozivala na proteste, sredine izgrede obsojajo in so se pri tem združili celo z Mladim forumom SD. Marko Kastelic iz podmladka SD tako poziva Študentsko organizacijo Slovenije, naj povrne vse stroške za nastalo škodo.

V podmladku največje opozicijske stranke SDS sicer obžalujejo nasilje in vandalizem, a hkrati menijo, da vlada z "vztrajanjem pri nespametnih odločitvah" vzbuja nemir in negativna čustva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.