Slovenija
555 ogledov

Nova veleposlanica ZDA v Sloveniji je Lynda Blanchard

Lynda Blanchard tw Lynda Blanchard med zaslišanjem na senatnem odboru
Ameriški senat je danes potrdil Lyndo Blanchard iz Alabame na položaj veleposlanice ZDA v Ljubljani.

Za potrditev je potrebovala 51 glasov, dobila pa jih je 54. Proti je glasovalo 40 senatorjev, med njimi tudi Amy Klobuchar iz Minnesote.

Predsednik ZDA Donald Trump je Blanchardovo na položaj veleposlanice predlagal junija lani, avgusta je prestala zaslišanje v senatnem odboru za mednarodne odnose, septembra je odbor njeno kandidaturo potrdil, vendar njena nominacija ni prišla na vrsto za glasovanje v celotnem senatu do januarja, ko je po novembrskih vmesnih volitvah mandat nastopil nov sklic kongresa.

Nominacija je romala nazaj v Belo hišo, Trump jo je poslal nazaj v senat 18. januarja, odbor za mednarodne odnose jo je brez novega zaslišanja posredoval na glasovanje v celoten senat in danes je bila potrjena.

Potrditev Blanchardove na koncu ni bila rutinska, saj so večinski republikanci in manjšinski demokrati v hudem sporu okrog potrjevanja predsednikovih nominacij. Senatni republikanci so zaradi demokratskega oviranja potrditev aprila enostransko spremenili pravila, kar je manjšinskim demokratom v bistvu onemogočilo blokade.

Lynda Blanchard Svet Toliko sta z možem plačala Trumpu, zdaj bo veleposlanica v Sloveniji

Čeprav je bilo glasovanje o njeni in drugih kandidaturah razpisano za ponedeljek, je Blanchardova šele v sredo prišla na vrsto za glasovanje o koncu debate in prehod na glasovanje o potrditvi, za kar je bilo včasih potrebnih 60 glasov, sedaj pa jih zadostuje 51.

V prid Blanchardovi je glasovalo 55 senatorjev, 41 pa jih je bilo proti, med njimi tudi demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar. Predsedniška kandidatka demokratov je glasovala proti nominaciji tudi danes, vendar pa je Blanchardova potrebovala 51 glasov, dobila pa jih je 54.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Clartiella
    Clartiella 01:03 19.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com