Slovenija
31 ogledov

Nova vlada: večina primopredaj že danes

nova vlada 10-02-2012 Žurnal24 main
Potem, ko se je v petek zvečer, le dobri dve uri po izvolitvi v DZ, vlada Janeza Janše sestala na ustanovni seji in sprejela že nekaj kadrovskih odločitev, bo danes večina ministrov prevzela posle od dosedanjih ministrov, primopredaje pa se bodo nadaljevale v ponedeljek.

Aleš Zalar, ki je opravljal funkcijo notranjega ministra, je dopoldan posle predal svojemu nasledniku Vinku Gorenaku. Zalar želi, da bi se delo nadaljevalo na dosedanji način, po njegovih besedah torej profesionalno in predano. Gorenak pa je dejal, da sta primopredajo opravila korektno.

Prav tako je posle prevzel novi minister za infratrukturo in prostor Zvonko Černač. Predal mu jih je predhodnik na resorju za promet Patrick Vlačič. Černač je ob tem napovedal, da bo najprej opravil pregled stanja in inventarizacijo. Dodal je, da bo prihodnje obdobje na področju prometa glede na omejema finančna sredstva težko.

Novoimenovani minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk je dopoldne kot prvega od področij novega, združenega ministrstva prevzel resor za kulturo. Posle mu je predal Boštjan Žekš, ki je bil od odstopa nekdanje ministrice za kulturo Majde Širca pooblaščen za vodenje kulturnega resorja.

Vizjak dobil tudi besedila treh padlih zakonov

Novoimenovani minister za obrambo Aleš Hojs je ob današnji primopredaji poslov na ministrstvu v izjavi za medije izrazil upanje, da bo nova vlada imela več posluha za obrambno področje, kot ga je imela dosedanja. Dosedanja ministrica Ljubica Jelušič pa je v svoji izjavi dejala, da je s svojim mandatom zadovoljna.

Danes je posle od svojega predhodnika na tem mestu Ivana Svetlika že prevzel tudi novi minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Svetlik je Vizjaku dejal, da mu z veseljem predaja to mesto, hkrati mu je izročil besedila treh zakonov, ki so padli na referendumih. Vizjak pa je odvrnil, da se bo potrudil na teh osnovah graditi naprej.

Posle je že prevzel tudi novi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič. Na resorju za kmetijstvo mu jih je predal Dejan Židan. Bogovič je ob tem dejal, da prevzema ministrstvo, ki je v dobri kondiciji, in napovedal, da so prve naloge povezane z oblikovanjem skupne kmetijske politike za naslednjo finančno perspektivo.

Novoimenovani minister za javno upravo in pravosodje Senko Pličanič je dopoldne kot prvega od področij novega, združenega ministrstva prevzel resor za javno upravo. Posle mu je predala dosedanja generalna sekretarka vlade Helena Kamnar. Soglašala sta, da na novega ministra čaka vrsta odprtih vprašanj.

Komentarjev 3
  • Gitane 18:40 13.februar 2012.

    Akcija Očistimo Slovenijo se je začela. Malo prej sicer kot se je napovedovalo, pa tudi udeleženci niso isti. Samo da bo čisto. Če nisi z nami, si proti nam.

  • Stolp 09:15 11.februar 2012.

    Ne vem kako se vam ljubi enim eno in isto lajnat. OK slišali smo da ne janšizmu, da je Janša fašist, klerikalc(čeprav nikoli krščen ni bil)..., vzeli na znanje in si o tem(in še possebej o avtorjih) ustvarili svoje mnenje.<br ...prikaži več />OK se ponovi enkrat pa morda dvakrat ampak če kdo ni prebral, ampak da se pa lajna na furt je pa že rahlo dolgačas in odbijajoče, nekaterim(jaz med njimi) pa tudi smešno. S tem svojo politično opcijo(leva, liberalna, komunistična, karkoli že) samo smešite in jo že tako propadajočo, samo še globje v drek tlačite

  • smito23 08:44 11.februar 2012.

    Fašizem v polnem teku... poglabljanje delitev in širjenje sovraštva... najhujše šele pride..Ustavimo janšizem - zaženimo Slovenijo! NE janšizmu!