Slovenija
14 ogledov

Nova vlada z ministrstvom več, imeli bi specializirano sodišče

slovenija 13.02.13, Miro Cerar, ps, sestanek o morebitnem mandatarju, foto: Anze Anže Petkovšek
Po današnjih pogovorih potencialnih koalicijskih strank bodo že bolj jasni obrisi koalicije.

V osnutku koalicijske pogodbe je Stranka Mira Cerarja (SMC) zapisala, da mora biti cilj koalicije vrniti Slovenijo na zemljevid naprednih demokracij prihodnosti, pri čemer je treba zasledovati pet temeljnih vizij:

  1. Pravno državo.
  2. Predvidljivo in enostavno poslovno okolje.
  3. Okolje za razvoj profesionalnih potencialov javnih uslužbencev in kakovostnih storitev.
  4. Odprt dialog s civilno družbo.
  5. Ustvarjalno družbo, ki bo zdrava, inovativna, kompetentna in socialna, ki bo omogočila kvaliteto življenja vsem ljudem.

Od preprečevanja bega možganov do ukinitve dopolnilnega zavarovanja 

Poudarjajo, da si bodo prizadevali za prožno varnost zaposlenih, torej lažje vstopanje in izstopanje iz delovnih razmerij. Zagotavljajo tudi, da si bodo prizadevali zajeziti prekomeren "beg možganov" in spodbujati "povratek možganov" iz tujine.

Predvidena je ustanovitev urada za starejše, kjer bodo analizirali dosedanje ukrepe, katerih namen je zagotavljanje aktivnega staranja ter prilagajanje demografskim spremembam v družbi. Načrtujejo pa še nagrajevanje zgodnjega zaposlovanja in kasnejšega upokojevanja, pri čemer se bodo prizadevali zagotoviti dostojno raven pokojnin in vzdržno pokojninsko blagajno.

Na področju zdravstva koalicijska pogodba predvideva ohranitev s pravicami čim bolj polnega obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ukinili bi prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, premije pa prenesli v obvezno. Koalicijske partnerice si bodo zavzemale za jasnejšo ločnico med zasebnimi in javnimi zdravniki, socialne kapice na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja pa ne bodo uvajali. 

Privatizacija naj se nadaljuje, poiskali bodo krivce za bančno luknjo

Potrebno je nadaljevati s privatizacijo, piše v osnutku pogodbe, prodajo pa da je treba presojati od primera do primera in upoštevati širše družbeno ekonomske učinke posamezne privatizacije. Kupnine se bo namenilo za zmanjšanje zadolženosti in financiranje strateških razvojnih projektov, ključna infrastruktura pa bo, kot kaže, ostala v rokah države.

Za hitrejše in učinkovitejše prestrukturiranje podjetij bo potrebna aktivnejša vloga slabe banke, poudarjajo v SMC. Zahtevajo družbeno odgovorno delovanje finančnih inštitucij (vključno s slabo banko in državnim holdingom), zato bodo nad njimi vzpostavili učinkovitejši nadzor. Obljubljajo tudi, da bodo izvedli preiskavo in poiskali odgovorne za nastalo bančno luknjo.

Zavzemajo se za neodvisno revizijo investicij in ekonomike obratovanja projekta Teš 6. Na osnovi ugotovitev bodo sprejeli odločitev o nadaljnjem delovanju šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. Na področju energetike se bo nova koalicija predvidoma zavzemala za trajnostno oskrbo z energijo, gradnje drugega bloka nuklearke zaenkrat ne podpirajo, dopuščajo pa možnost posvetovalnega referenduma.

Davku na nepremičnine nismo ušli 


Za izhod iz krize so poleg privatizacije, ukrepov za stabilnost bančnega sektorja in prestrukturiranje podjetij nujni tudi ukrepi za dolgoročno vzdržnost javnih financ. Obljubljajo, da bo nova koalicija prioritetno pozornost namenila boljšemu in učinkovitemu pobiranju obstoječih dajatev ter ukrepom za zmanjšanje sive ekonomije. Pripravili bodo nov davek o množičnem vrednotenju nepremičnin in nov zakon o davku na nepremičnine.

Odslej eno ministrstvo več, kmalu e-volitve

Za učinkovitejše sojenje pri organiziranih oblikah kriminala SMC predlaga, da se po vzoru obstoječega specializiranega državnega tožilstva ustanovi tudi specializirano sodišče. Za izvajanje izbranih projektov se bo na ravni kabineta presednika vlade ustanovila projektna pisarna.

Do prvih naslednjih volitev na nacionalni ravni bi radi v SMC vzpostavili možnost elektronskega glasovanja, pobudo bi dali za uveljavitev proporcionalnega volilnega sistema s preferenčnim glasom. Če bo osnutek pogodbe obveljal, bo nova vlada imela eno ministrstvo več kot dosedanja; štirinajsto ministrstvo bo ministrstvo za okolje in prostor. 

Danes še ločeno, za skupno mizo naslednji teden

Današnje nadaljevanje usklajevanj med strankami je torej že bolj vsebinsko. Bodoče vladne stranke želijo konkretneje vedeti, v katero smer se SMC nagiba glede določenih vprašanj. Pri sestavljanju koalicije bo namreč ključno vlogo odigrala kompatibilnost sicer programsko različnih strank. Ob tem bodo verjetno skušali bolj ali manj doreči nekaj ključnih projektov in se izogniti temam, ki bi jih razdvajale.

Po nekaterih informacijah naj bi bili glede vstopa v vlado razpeti tako v SD kot v NSi. "Naša stranka bo državotvorna in konstruktivna v vsakem primeru, če bo v vladi ali v opoziciji," poudarja šef SD Dejan Židan. Po vsej verjetnosti bodo vodstva strank o tem razpravljala pred začetkom današnjih pogovorov. Cerar se bo tudi danes s potencialnimi partnerji tudi danes pogovarjal ločeno, za prihodnje dni pa je Cerar napovedal, da bo "treba sesti za skupno mizo in se dokaj odkrito začeti pogovarjati o možnostih za koalicijo".

Komentarjev 11
  • abcdefgh 17:39 29.julij 2014.

    pa vid valič in njegov spot - pejte volt...a veste kdo je to financiral?

  • abcdefgh 17:38 29.julij 2014.

    Pa še to, vsak zna nabijati davke... Začenjam dvomiti kaj je on svetoval državi...ali so pa mu morda samo nakazovali denar...pol pa razdelili, malo meni, malo tebi.

  • abcdefgh 17:36 29.julij 2014.

    zato je treba dati v politiko povprečne ljudi. ne pa neke filozofe, ki ne vejo koliko je 3+3