Slovenija
6 ogledov

Nova vojna za cviček

"Bizeljcanci potvarjajo tradicijo in ogrožajo cviček," sta prepričana Ivo Kuljaj Žurnal24 main
Pridelovalci cvička so proti temu, da bi v rdečega bizeljčana mešali bele sorte.
“Če rdeči bizeljčan dobi oznako PTP (priznano tradicionalno poimenovanje), nas ne moti, moti nas samo določilo, da se vanj lahko vmeša od nič do 25 odstotkov belega vina. To posega na območje cvička, ustvarjala se bo zmeda na vinskem trgu in potrošniki bodo zavedeni,” je bojazni pridelovalcev cvička povzel Jože Žura, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.
Prek Save in Sotle

Dolenjske vinogradnike skrbi, kaj se bo zgodilo, ko meje na Sotli ne bo več. “Pred tremi desetletji so cviček polnili tudi v Zagrebu in lahko se zgodi, da bodo nekateri izkoristili to priložnost in polnili mešanico sort z Bizeljskega in iz Hrvaškega Zagorja, ki ji bodo lahko rekli tudi cviček z leve strani Save,” razmišlja Žura.

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik je o elaboratu za zaščito rdečega bizeljčana med petkovim obiskom v Beli krajini povedal, da se mu ne zdi sporen. “Če strokovnjaki trdijo, da so vina z nič ali 25 odstotki belega grozdja povsem različna, bi minister o tem moral še enkrat premisliti,” doda Žura.

 

Enološko mnenje

Elaborat. Na novomeškem kmetijsko-gozdarskem zavodu so od ministrstva za kmetijstvo prejeli v presojo elaborat Bizeljčan PTP. “Elaborat ustreza v vseh točkah, razen v tem, da je dovoljeno mešanje rdečih in belih sort od nič do 25 odstotkov. Mešanje v tako velikem razponu je nesmiselno, saj bodo pod enim imenom lahko popolnoma različna vina. Za imenovanje PTP so potrebni tudi zgodovinski dokazi, ki smo jih v elaboratu pogrešali,” je povedala Katarina Merlin, vodja enološkega laborata pri omenjenem zavodu..

Mešali le Dolenjci
“Za PTP je ključnega pomena tudi bogato izražena tradicija,” pove Ivo Kuljaj, poznavalec in pisec knjig o cvičku. “Bizeljsko je bilo urejen vinski svet, kjer se je belo in rdeče vino vedno kletarilo vsako posebej, v nasprotju z Dolenjsko, kjer so kmetje, ki so imeli majhen vinograd in samo en sod, varili belo in rdeče skupaj. Bizeljanci so mešali rdeče in belo le takrat, ko so cviček pridelovali še onstran Save. Zato smo proti temu, da s potvorjeno tradicijo pridejo do priznanja za PTP. Če se bo to zgodilo, bomo svetovnega posebneža – cviček – izgubili,” še pravi Kuljaj.

Janez Šekoranja, predsednik Vinogradniško-vinarske zadruge Bizeljsko, Kuljajeve trditve zanika: “Da so se v zgodovini tudi na Bizeljskem mešale rdeče in bele sorte, imamo dokaze od leta 1842 naprej. Po zakonu naj bi to bilo najmanj pred 25 leti. Kot dokumentacijo smo v elaborat priložili etikete o tem iz časa takoj po drugi svetovni vojni.” Dodaja še: “Dolenjci vidijo težavo v tem, da na trg vstopa še eno vino; strah jih je, da se bo zmanjšalo povpraševanje po cvičku.” Pravi pa tudi, da se bizeljčana s cvičkom ne da primerjati niti po rangu ter da je povsem drug tip vina.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.