Slovenija
1 ogledov

Nova zakonodaja, velike spremembe

Vlada je sprejela zakon o železniškem prometu in zakon o Slovenskih železnicah. Nova železniška zakonodaja prinaša pomembne spremembe.

"Železnice bistveno spreminjamo tako v njihovi strukturi same gospodarske družbe kot tudi investicije v železniško infrastrukturo," je dejal minister za promet Patrick Vlačič in dodal, da gre pri tem za uskladitev z evropskimi predpisi. Zaradi neuresničevanja pravnega reda EU na področju železniške zakonodaje je namreč Evropska komisija proti Sloveniji sprožila postopek.

Izrazil je prepričanje, da bi imeli danes sodobne železnice in avtoceste, če bi podoben sistem vzpostavili že pred leti.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nov sistem prinaša holdinško organizacijo. Holding bo imel tri glavne odvisne družbe – za tovorni in potniški promet ter infrastrukturo. "Menimo, da bomo na ta način dosegli večjo transparentnost poslovanja. Na ta način bodo tudi železnice v prihodnje bolj pripravljene na izzive ki jih pripravlja prihodnost," pravi Vlačič.

Kar se tiče investicij, bo novogradnje po novem izvajala gospodarska družba, ki bo v stoodstotni državni lasti. Za obnovo in vzdrževanje gradenj bodo skrbele Slovenske železnice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.