Slovenija
13876 ogledov

Nova24TV mora plačati odškodnino Violeti Tomić

Nova24TV Posnetek zaslona/Nova24TV
Medij, ki je lastniško povezan z SDS, bo moral - če bo sodba potrjena na višjem sodišču - poslanki Levice plačati odškodnino.

Zaradi prispevka o tem, kako "nedamsko" se Violeta Tomić obnaša na poti na dopust, saj jo je paparac Nove24TV ujel na trajektu za Vis, je ljubljansko okrajno sodišče poslanki dodelilo 6.000 evrov odškodnine. Poleg plačila odškodnine je po navajanju Dela sodišče mediju naložilo objavo javnega opravičila. Sodba pa še ni pravnomočna.

Sodišča je - tako Delo - razsodilo, da pridobitev fotografij od vira ni sporna, čeprav so bile posnete na skrivaj ter brez vedenja in soglasja poslanke v tuji državi na javnem kraju, ko je bila na zasebnem dopustu, saj je kot igralka in poslanka absolutno javna oseba. Drugače pa je z besedilom, ki je po mnenju sodišča žaljivo, in (nekaterimi) spremljajočimi anonimnimi komentarji, za katere je sodišče mediju naložilo, da jih mora odstraniti s spletne strani, zaradi žaljivih navedb v prispevku pa se ji javno opravičiti.

Obnašanje Tomićeve na ladji je Nova24TV izpostavljala kot "ne damsko", prispevek pa so naslovili "Poslanka ZL Violeta Tomić si jo je 'luftala' v hotkah na trajektu za Vis".

Sodišče iz naslova in besedila ugotavlja, da je avtor (podpisan zgolj z inicialkami) z načinom pisanja o Tomićevi želel ustvariti videz osebe, ki ni primerna za opravljanje funkcije poslanke, predvsem pa je zasledoval interes razvrednotiti tožnico, ki je v svojem delovanju politično drugače orientirana kot toženi medij.

Po objavi prispevka je Violeta Tomić na  Facebooku zapisala, da je bil na istem trajektu tudi poslanec SDS Branko Grims. Da je srečala Grimsa s fotoaparatom ter da ga je pri izhodu prijazno pozdravila, saj sta vendar kolega, je zapisala in dodala, da je on komaj kaj iztisnil iz sebe ter se vprašala, ali je šlo za slabo vest. Na Novi24TV so si to razlagali, kot da je Grimsa obtožila, da je paparac. Grims je to na Twitterju kategorično zanikal, novinarji Nove24TV pa so sklenilil, da je Tomičeva po komunističnem principu brez dokazov obtožila Branka Grimsa.

Pooblaščenec Tomićeve odvetnik Stojan Zdolšek je za Delo izpostavil, da so "tako vulgarni in prostaški napadi na tožnico samo zaradi tega, ker pripada drugi politični opciji, resnično brez primere v našem okolju. To ni realizacija svobode govora, temveč širjenje sovraštva. Popolnoma vseeno je, ali je to posledica pomanjkanja intelektualnih kapacitet ali napačne vzgoje, tega preprosto ni mogoče sprejeti."

Zastopnik toženega medija, odvetnik Radovan Cerjak, je medtem odločitev sodišča označil za grob poseg v svobodo govora in napovedal pritožbo. "Če ne na vrhovnem ali ustavnem sodišču, pa na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu," so njegovo izjavo povzeli na spletni strani Nova24TV, ki sicer lastniško povezana s člani in podporniki SDS. V začetku lanskega leta pa so večinski lastniški delež v podjetju pridobila madžarska podjetja, ki so tesno povezana s tamkajšnjim premierjem Viktorjem Orbanom.

Slovenija Ko se na trajektu srečata Violeta Tomić in Branko Grims
Komentarjev 15
  • Žurnalček 09:34 09.junij 2018.

    A misli Žurnal spokat in zbrisat in to z IP številko računalnika tele fuknjene SDS-ovce , ki so se tu nakotil , po komandi plešeglavca in ustvarjajo portal NOVA TV al se bomo umaknili tisti normalni , ki se jim ...prikaži več od njihovih komentarjih kozla ! Sam to povejte ali mislite biti NOVA TV II. Mene so za en komentar, ki jim ni bil všeč ,obrisali za večne čase z IP računalnika , tako da veste tudi teli idioti , da so tam komentirajo samo isti ubrisanci ,kot se kotijo tudi tu !

  • matermila 06:32 09.junij 2018.

    Upam,da bo našla dohtarja,ki ji bo za 6 jurjev malo ksiht popravo.Pa st zvezdo na joških je ne smeli več pustiti v parlament.

  • forex 17:45 08.junij 2018.

    Ga tomic a boste svojemu botru dali to?davkoplačevalci smo mu ODPISALI 16 000 000 evrov. Manjkau še 39 000 000 evrov,čaka sarca??!!! Torej vaš mega ekonomist,če mu podarite teh 6000 ga mora plačati samo še 38 994 000 !!!!!!!!! Živel ...prikaži večl prvi maj a ne??? Smrt fašizmu..... get real.