Slovenija
131 ogledov

Nova24TV: "Na televizije prihajamo v naslednji dveh tednih"

NOVA 24 TV Saša Despot
Nova24TV bo program začela oddajati do konca leta, zagotavlja direktor družbe Andrej Kregar.

"Imamo že suhe vaje, do konca leta bomo, kot smo obljubili, začeli program tudi oddajati," zagotavlja izvršni direktor družbe Nova24TV Andrej Kregar in dodaja: "Zaenkrat bomo oddajali prek kabelskih in telefonskih operaterjev, prizadevamo pa si priti tudi na multipleks. Ravno včeraj se je na agenciji za komunikacijska omrežja zaključil razpis."

Gledalci, ki televizijo gledajo s pomočjo običajne antene, namreč lahko vidijo le programe, ki oddajajo prek multipleksa.

Nova24TV bo predvajala izključno informativni program. Infrastrukturo, torej kamere, reportažni avto in predvajanje programa, pa ji omogoča produkcijska hiša VPK, ki je v lasti prav Andreja Kregarja.

Delnice družbe Nova24TV je sicer kupilo okoli tri tisoč delničarjev – v povprečju je vsak kupil od tri do štiri delnice – ki so skupaj zbrali nekaj več kot milijon evrov.

"V ta milijon so vključene tudi donacije," pravi Kregar, ki se pohvali, da je bilo zbiranje denarja za zagon družbe doslej daleč najbolj uspešna startup kampanja v Sloveniji.

V teh časih zbrati milijon evrov je fantastičen dosežek, pravi. Na vprašanje, če je milijon evrov zagonskih sredstev dovolj za delovanje televizijskega programa pa odgovarja, da se bodo z morebitnimi stroški znesku prilagajali, računajo pa tudi na oglase.

"Vsak od novih delničarjev, je moral odpreti račun, kar je seveda strošek"

Vlagatelji so morali za nakup delnic odpreti trgovalni račun pri Alta skladih, logistično podporo pa jim je nudila Pošta Slovenije - ljudje so lahko nakup opravili na 132 poštah po vsej državi. 

Z borznoposredniško družbo Alta Invest sodelujemo že od leta 1996 (pred letom 2011 se je imenovala BPD Poteza), pravijo na Pošti Slovenije, kjer so lahko delničarji kupovali delnice medijske družbe.  

"Tudi vpisovanje novih delnic za NovaTV24 je potekalo na ustaljen način. Strankam oziroma kupcem pa za storitve, opravljene na poštnem okencu ne zaračunavamo provizije," so nam še povedali na Pošti.

So pa za opravljeno delo izstavili račun Novi24TV. Kako visok je bil, Kregar ne razkriva, poudarja pa, da so se sporazumeli za solidno ceno.

"Večini ljudi je bilo treba za nakup delnic odpreti trgovalne račune, kar seveda tudi pomeni strošek. A tudi z Alta skladi smo se pogajali za popust. Na koncu smo bili vsi zadovoljni," poudarja Andrej Kregar, izvršni direktor Nove24TV.

Kolikšni so bili administrativni stroški za posamezen nakup ne razkrivajo

Kregar ne ve natančno, kolikšni so bili za posameznega delničarja administrativnih stroškov za nakup delnic.

V Alta skladih pa stroškov, ki so jih novim delničarjem zaračunali za vpis delnic Nove24TV, ne razkrivajo.

Sodeč po njihovem ceniku bi bilo treba za vzpostavitev poslovnega razmerja odšteti 12 evrov, ob nakupu oziroma prodaji delnic zaračunajo 12 evrov provizije, vsako leto pa za vodenje računa še 10 evrov provizije in dodatnih 11 evrov za vodenje evidence podatkov stranke.

Vsak delničar bi torej moral po veljavnem ceniku za nakup delnic – za eno je bilo treba odšteti sto evrov – za administrativne stroške plačati še skoraj petdeset evrov.

Četudi bo trgovalni račun delničarjev odslej miroval le z delnicami Nove24TV, bodo morali po ceniku Alti Invest vsako leto plačati 21 evrov. Če so si tudi pri tej storitvi izpogajali popust, nam v Alti Investu in Nova24TV niso razkrili.

Je pa zaradi administrativnih stroškov pomislek glede nakupa delnic že pred časom na Twitterju izrazil nekdanji minister SDS Žiga Turk.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 45
  • malonaokoli 07:02 23.januar 2016.

    karkoli bo sigurno boljše kot POP in A primitivizem !

  • malonaokoli 07:02 23.januar 2016.

    karkoli bo sigurno boljše kot POP in A primitivizem !

  • stilist 11:21 18.december 2015.

    SDS pa vljudnost. Ha, ha, ha!