Slovenija
8 ogledov

Nove grožnje s stavko

Protestni shod 18. 4. 2012 Boštjan Tacol
Spopad. Normativi, šolski koledar, pogodbe sindikalistov. Štrukljevi so na nogah, minister vse zanika.

Spremembe. “Težko si predstavljam, kako bodo starši, ki delajo do 16. ure, prišli v šolo po otroka 15 minut pred zaključkom svojega delovnika,” razlaga Jelka Velički, predsednica Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Ministrstvo za izobraževanje namreč pripravlja pravilnik o šolskem koledarju, po katerem naj bi se podaljšano bivanje končalo ob 15.45. V Svizu trdijo, da gre za grob enostranski poseg v stavkovni sporazum, zato za jesen ne izključujejo stavke učiteljev.

Prva ura nič več ob osmih

Branimir Štrukelj iz Sviza opozarja, da pravilnik predvideva, da se pouk, tudi dopolnilni in dodatni, po novem začne ob 7.30. Prva ura naj bi se tako začenjala 20 minut čez osmo. “To skrajšuje čas podaljšanega bivanja, zaradi česar bodo šla delovna mesta v nič, kakovost pa bo padla,” razlaga. Na ministrstvu trdijo, da so obtožbe neutemeljene. “Ni res, da bi se šole zaprle ob 15.45. Do 15.45 bo trajalo podaljšano bivanje, nato pa bo šola organizirala dopolnilne dejavnosti.” Dodajajo, da bodo učitelji zanje plačani, za otroke in starše pa naj ne bi bilo sprememb. Poudarjajo tudi, da gre za osnutek pravilnika. “Zadostovalo bi, da bi sindikat sporočil svoje pripombe,” zaključujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.