Slovenija
32661 ogledov

Vlada na sinočnji seji sprejela nova pravila

Ljubljana covid-19 Profimedia
Vlada je razširila nabor izjem od karantene na domu po visoko tveganem stiku.

Vlada Republike Slovenije je dodala izjeme na seznam tistih, ki jim po visoko tveganem stiku ni treba v karanteno. "S spremembami izjema od napotitve v karanteno na domu velja tudi za zaposlene v kritični infrastrukturi (sektor energetike, sektor prometa, sektor prehrane, sektor preskrbe s pitno vodo, sektor zdravstva, sektor financ, sektor varovanja okolja ter sektor informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov), Policiji in dejavnosti obrambe," so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Posledica spremenjenega protokola testiranja so tudi spremembe pri dokazovanju prebolevnosti. Dokazovanje prebolevnosti bo po novem mogoče tudi z dokazilom o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa. Za izjemo od karantene od pozitivnega rezultata testa PCR ali testa HAG mora miniti manj kot 45 dni.

Pri izjemi prebolevnikov, ki so tudi cepljeni, se pri dokazovanju prebolevnosti poleg testa PCR določi tudi možnost dokazovanja s testom HAG. Po novem pri tem ni več določeno, da mora biti pozitiven rezultat na virus SARS-CoV-2 starejši od deset dni.

"Kot izjeme od karantene na domu se dodaja tudi vse osebe, ki so zaposlene ali delo opravljajo na drugi pravni podlagi v sektorjih kritične infrastrukture, Policiji ali dejavnosti obrambe, pod pogojem, da v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika s povzročiteljem COVID-19 vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom HAG za samotestiranje na SARS-CoV-2 na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2," so še dodali. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • jakec1575 11:42 04.februar 2022.

    imamo 130 mio za ze tako bogate zdravnike v 57 placnem razredu, da bodo lahko skocili v 63, nimamo pa 40 mio za sava hotele.

  • jakec1575 11:38 04.februar 2022.

    vazno da vlada ne bo uveljavljala predkupne pravice in vam bo cela obala postala madzarska. izdajalec enkrat izdajalec vedno. Ko 10x drazje orozje prodajas tistemu, ki ga nujno rai za obrambo, ves da imas opravk z izmeckom druzbe. vedno je bil in vedno bo.

  • rd2dmk2 09:12 04.februar 2022.

    torej dohtar je lahko "rizičen" pa mora delat, torej k njemu prpelejo enga starga nolnika, ta "nevarno izpostavljen" belohalnik mu rine vusta, diha v ušesa, ga šlata potem pa ga zjaga domov.. in čez par dni se bere --umrl za ...prikaži več covidom.. tako prav lahk zreduciramo porabo naše pokojninske blagajne. istočano pa se blitva, kopriva in bambus lahko baha kako naše gospodarstvo cveti.. pogrebno gospodarstvo..