Slovenija
14 ogledov

Nove luči za Korošce

Cestna razsvetljava Shutterstock
Javna razsvetljava. V enajstih občinah nova. Druge občine imajo za zamenjavo še štiri leta.

"Projekt se bo zaključil predvidoma do 31. maja prihodnje leto,” je za Žurnal povedal Peter Zajc iz Regionalne razvojne agencije (RRA) za Koroško. Kar 11 občinam koroške in savinjske regije (Črna na Koroškem, Dravograd, Ljubno, Mežica, Mislinja, Muta, Prebold, Prevalje, Ravne na Koroškem, Vojnik, Vuzenica) se obeta prenova javne razsvetljave.

Skupaj do EU-sredstev

Občine so združile interes in se prijavile na razpis za pridobitev EU-sredstev kohezijskega sklada. “Projekt je vreden okoli 826 tisoč evrov, dodeljenih pa nam je bilo 354 tisoč evrov nepovratnih sredstev,” je dodal Zajc.

Skoraj 3.000 svetilk

V omenjenih občinah računajo, da bodo med drugim zmanjšali porabo električne energije in svetlobno onesnaženje. Na celotnem projektnem območju prenova predvideva zamenjavo in namestitev 2.858 varčnih in okoljsko sprejemljivejših svetilk in svetil. “Zaradi tega se bo strošek električne energije na prižigališčih, vključenih v prenovo, zmanjšal za okoli tri četrtine. Ocenjujemo, da se bo naložba povrnila v devetih letih,” so še dodali na RRA Koroška.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.