Slovenija
59497 ogledov

Nove napovedi glede vročinskega vala, ki prihaja: Tako dolgo bo trajal

Vročinski val
1/2
Profimedia
Danes bodo najvišje dnevne temperature od 24 do 28, na Primorskem ob šibki burji do 30° Celzija. Večinoma sončno bo tudi jutri.

Lepi dnevi se bodo nadaljevali tudi v naslednji teden. Obdobje nestabilnega vremena se namreč počasi končuje, saj se nad srednjo Evropo krepi območje visokega zračnega pritiska. Današnje rahlo deževje na skrajnem severovzhodu države bo počasi pojenjalo, pišejo na portalu Neurje. Nekaj posameznih ploh lahko še danes ali jutri nastane v gorskem svetu, vseeno pa pričakujemo stabilno vreme vse do druge polovice prihodnjega tedna.

V nedeljo in ponedeljek bo iz dneva v dan bolj vroče. Naši kraji bodo v območju visokega zračnega tlaka s stabilnim vremenom. Manjša nestabilnost nas lahko doseže v drugi polovici naslednjega tedna.

Prevladovalo bo sončno vreme. Od četrtka dalje se bo nekoliko povečala verjetnost za popoldanske plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo v začetku naslednjega tedna v večjem delu države med 30 in 35, potem pa se bo nekoliko osvežilo.

Rasla bo tudi temperatura morja, ki trenutno na Jadranu znaša med 21 in 23 stopinj Celzija. Pri nas smo izmerili malenkost višje temperature.

Srednjeročna napoved se je sicer malce spremenila. Vročinski val sicer prihaja, ne bo pa tako intenziven, kot so sprva napovedovali. Tudi verjetnost za nestabilnost in nevihte se je od sredine naslednjega tedna naprej krepko povečala, ugotavljajo vremenoslovci. 

Proti koncu meseca naj bi Balkan zajel anticiklon 'Lucifer', ki je proti Balkanu na poti iz Afrike in bo s seboj pripeljal temperature do 40 stopinj Celzija. 

Vreme: Na vidiku prvi vročinski val | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Hrvaškem do 40 stopinj že naslednji teden

Po napovedih hrvaških meteorologov bo prvo polovico prihodnjega tedna zaznamovala prava poletna vročina z najvišjimi dnevnimi temperaturami nad 33 °C. Temperature zraka se bodo postopno dvigovale vse do srede, ko bodo v notranjosti dosegle do 40 stopinj Celzija.

Proti koncu tedna narašča verjetnost spremembe, ki se zaenkrat na Jadranu kaže predvsem s krepitvijo juga. V splošnem bodo dnevi pred nami večinoma sončni s povečini šibkim do zmernim vetrom. Tudi noči bodo v naslednjem tednu zelo tople.

Na jadranski obali in sosednjih območjih bo vročinski val vztrajal do konca prihodnjega tedna, medtem ko bo v severnejših predelih države in v notranjosti v četrtek pronical nekoliko bolj svež zrak.

Komentarjev 5
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:43 08.julij 2023.

    Pred leti je bilo +41,pa ni bilo take panike

  • darefoks 17:35 07.julij 2023.

    vročina mora biti bolniki ste

  • miha.z 14:24 07.julij 2023.

    Čudno, da ni naslov, Pekel prihaja hahaha